Approve the Cookies
This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies. Read More.
OK
Index  •   • New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Register to forums    Log in

 
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras
Thread started 27 Dec 2015 (Sunday) 11:08
Prev/next
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)

Canon 350d and remote shooting with eos utility

 
Arte ­ Automobilistica
Senior Member
308 posts
Joined Oct 2010
Devon UK
Dec 27, 2015 11:08 |  #1

Hi
I'm looking to buy a 350d to shoot product. Can the 350d shoot remotely using eos utility?

Thanks


NelPhotos.co.uk (external link)
Work: 7D + Sigma 100-300 4
Play: Kiss X4 + 15-85 IS + 10-22 + 50 1.8 II + Vivitar 1 70-210 3.5
EOS-M + 18-55 + FD 50 1.4 + FD 135 2.8 + Tamron 35-80 1A
G9, SX280 HS + CHDK, Casio EX-FH 100, Toshiba L505-144 & iPad 2

LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)
Arte ­ Automobilistica
THREAD ­ STARTER
Senior Member
308 posts
Joined Oct 2010
Devon UK
Dec 27, 2015 11:18 |  #2

After reading dpreview it seems it can.

HOSTED PHOTO
please log in to view hosted photos in full size.

NelPhotos.co.uk (external link)
Work: 7D + Sigma 100-300 4
Play: Kiss X4 + 15-85 IS + 10-22 + 50 1.8 II + Vivitar 1 70-210 3.5
EOS-M + 18-55 + FD 50 1.4 + FD 135 2.8 + Tamron 35-80 1A
G9, SX280 HS + CHDK, Casio EX-FH 100, Toshiba L505-144 & iPad 2

LOG IN TO REPLY
WaltA
Goldmember
WaltA's Avatar
Joined Feb 2006
White Rock, BC, Canada
Dec 27, 2015 11:25 |  #3

The only problem you might have is finding an older version of EOS Utility that supports that camera.

Later versions drop support for older cameras as they add support for new ones.


Walt
400D, 5D, 7D and a bag of stuff

LOG IN TO REPLY
rrblint
Listen! .... do you smell something?
rrblint's Avatar
19,830 posts
Gallery: 38 photos
Joined May 2012
U.S.A.
Dec 27, 2015 14:05 |  #4

WaltA wrote in post #17834016 (external link)
The only problem you might have is finding an older version of EOS Utility that supports that camera.

Later versions drop support for older cameras as they add support for new ones.

^^^^THIS.

And unfortunately new OSs don't support the older versions of EOS Utility. I've read of many people trying to do this, none(that I know of) have succeeded.


Mark

LOG IN TO REPLY
WaltA
Goldmember
WaltA's Avatar
Joined Feb 2006
White Rock, BC, Canada
Dec 27, 2015 14:49 |  #5

rrblint wrote in post #17834187 (external link)
^^^^THIS.

And unfortunately new OSs don't support the older versions of EOS Utility. I've read of many people trying to do this, none(that I know of) have succeeded.

I've not tried it but you may be able (if you can find and download an old version) to run it in XP compatibility mode.
That capability will depend on what version of OS you are running.

If your running on a Mac - not sure what your options are.


Walt
400D, 5D, 7D and a bag of stuff

LOG IN TO REPLY
BigAl007
Cream of the Crop
Joined Dec 2010
Repps cum Bastwick, Gt Yarmouth, Norfolk, UK.
Dec 27, 2015 16:33 |  #6

Yes the problem is that the really old cameras like the 300 and 350D are only compatible with Win XP. I could never get my 300D or my 20D for that matter to connect using Vista, Canon don't seem to produce drivers for new OS's once the camera is out of production.

Alan


My Flickr (external link)
My new Aviation images blog site (external link)

LOG IN TO REPLY
primeone
Senior Member
primeone's Avatar
Joined Nov 2009
Israel
Dec 31, 2015 11:14 as a reply to BigAl007's post |  #7

Another data point against.

When I moved from XP to 7 I could no longer connect to the 350D as a camera, the OS just saw it as a remote drive so I could access the images.


Canon EOS 7D, EOS 80D | Sigma 150-500mm F5-6.3 APO DG OS HSM | Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS, EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS, EF 50mm f/1.8 II, EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, EF-S 24mm f/2.8 STM, EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS USM, EF 50mm f/1.8 STM | Canon Speedlite 430EX II

LOG IN TO REPLY
jonwoad
Member
Joined May 2012
Manchester, UK
Jan 02, 2016 16:40 |  #8

Im 99% certain I had this working with my 350D and Win 7 netbook, but it was a few years ago.


Jon Woad
Manchester
http://jonwoadphotogra​py.com (external link)

LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)

1,085 views & 0 likes for this thread
Canon 350d and remote shooting with eos utility
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras


Not a member yet? Click here to register to the forums.
Registered members get all the features: search, following threads, own gear list and ratings, likes, more forums, private messaging, thread follow, notifications, own gallery, settings, view hosted photos, own reviews and more...


AAA

Send feedback to staff    •   Jump to forum...    •   Rules    •   Index    •   New posts    •   RTAT    •   'Best of'    •   Gallery    •   Gear    •   Reviews    •   Polls

COOKIES DISCLAIMER: This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy policy and cookie usage info.

POWERED BY AMASS 1.4version 1.4
made in Finland
by Pekka Saarinen
for photography-on-the.net
Spent 0.00128 for 6 database queries.
PAGE COMPLETED IN 0.02s
Latest registered member is mijo
955 guests, 523 members online
Simultaneous users record so far is 6430, that happened on Dec 03, 2017