Approve the Cookies
This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies. Read More.
OK
Index  •   • New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Register to forums    Log in

 
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras
Thread started 24 Aug 2016 (Wednesday) 21:29
Prev/next
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)

Canon 5D Mark IV -- Time to Discuss!

 
nqjudo
Goldmember
nqjudo's Avatar
2,689 posts
Joined Apr 2007
Canada
Oct 27, 2016 21:34 |  #4171

Talley wrote in post #18169061 (external link)
They couldn't do the same thing on the grip so thats why they omitted it. confusing having same button but different button when using grip.

Ahhhh. Interesting to know Talley. Thanks for that.


No photographer is as good as the simplest camera. - Edward Steichen.

LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)
George ­ Zip
Goldmember
George Zip's Avatar
Joined Aug 2015
Oct 27, 2016 21:50 |  #4172

To me.... its the sum of all these little things along with the obvious upgrades that makes the 5d4 such a good upgrade.

People seem to focus on the headline items (4K and 30mp for example) and overlook all the smaller things that make an item great.




LOG IN TO REPLY
nqjudo
Goldmember
nqjudo's Avatar
2,689 posts
Joined Apr 2007
Canada
Oct 27, 2016 21:58 |  #4173

George Zip wrote in post #18169084 (external link)
To me.... its the sum of all these little things along with the obvious upgrades that makes the 5d4 such a good upgrade.

People seem to focus on the headline items (4K and 30mp for example) and overlook all the smaller things that make an item great.

Completely agree. It is too easy to tear down a camera with charts or making component vs component comparisons. Ultimately you need the camera that you can rely on and gets the job done. For me the 5D4 checks more boxes than I need. Heck, I'd be happy with the 5D4 firmware running on a 5D3. Everything else beyond that is just a bonus.


No photographer is as good as the simplest camera. - Edward Steichen.

LOG IN TO REPLY
orionz06
Member
orionz06's Avatar
231 posts
Joined Feb 2008
Pittsbugh, PA
Oct 28, 2016 08:46 |  #4174

I'll be getting mine tomorrow.

Kinda out there question... Is there a safe way to use the camera as a webcam when tethered? I know in the past there were programs to do this but they supposedly allowed the camera to get hot.


5D Mark IV~7D+BG-E7/400D~Canon 50mm f/1.8 II~EF 100mm f/2.8 L IS Macro~EF 24-70mm f/2.8L II~EF 70-200mm f/2.8L IS II~EF 50mm f/1.4 USM~Yongnuo YN-565EX ETTL~Yongnuo YN-E3-RT~Canon 600EX-RT

LOG IN TO REPLY
jonneymendoza
Goldmember
3,682 posts
Joined Apr 2008
Oct 28, 2016 09:17 |  #4175

John Sheehy wrote in post #18166601 (external link)
I don't think that there is any communication between the lens and body about whether IS is enabled on the lens, so IBIS and lens IS combined could be a problem. I would think that blind double-stabilization is worse than none at all.

na it will disable IBIS and use the lenses IS. works like that on sony


Canon 5dmkIII | Canon 85L 1.2 | Sigma 35mm ART 1.4|Canon 16-35mm L 2.8 |Canon 24-70mm L f2.8 | Canon 70-200mm F2.8L MK2 | Canon 430EX MK2 Flickrexternal link

LOG IN TO REPLY
John ­ Sheehy
Goldmember
2,212 posts
Joined Jan 2010
Oct 28, 2016 12:36 |  #4176

jonneymendoza wrote in post #18169430 (external link)
na it will disable IBIS and use the lenses IS. works like that on sony

Maybe Sony thought ahead, and included the necessary information in their communication protocol.




LOG IN TO REPLY
don1163
Goldmember
don1163's Avatar
Joined May 2015
Washford, Somerset/ UK
Oct 28, 2016 13:05 |  #4177

George Zip wrote in post #18168989 (external link)
Quick question.

What do you guys find the best way to adjust exposure compensation in Manual mode. In other words, how do you set up your camera?

I just hit the Q button and adjust it on the screen....very quick to do.


1DX, 500L f4, 70-200L f2.8II, 100L f2.8 macro ,16-35 f4, 1.4xIII, Metz 64-AF1

LOG IN TO REPLY
sploo
premature adulation
2,174 posts
Gallery: 1 photo
Joined Nov 2011
West Yorkshire, UK
Oct 28, 2016 17:34 as a reply to don1163's post |  #4178

George Zip wrote in post #18168372 (external link)
That's a good point.

How did you do it in the past? Shot bracketed shots I imagine.

I guess because I shoot people mainly, I do not run into those sorts of problems. Or if I did, I just didn't shoot them.

Yea, bracket and blend.

Annoyingly, not long before I got the 5D4 I did a portraiture shoot in a similar sort of environment, and there was a decent shot of someone standing just outside a doorway (well lit) and I wanted to get some detail on the inside of the door archway. In the moment I forgot to bracket, so the subject was well exposed but I couldn't pull anything (that you'd want to look at) from inside the arch. Given what I've seen from the 5D4, it would have just pulled it off.

smythie wrote in post #18169005 (external link)
No DSLR on the market is capable of capturing an image with enough detail in the deep shadows in that type of scene to make the heavily processed image look marketable. If you want decent quality in the end product you need to bracket (or 'shop in another scene to the windows)

Depends on the amount of DR in the scene. In the shot I posted in http://photography-on-the.net ...showthread.php?p=17​714789 a camera with a 2 stop DR advantage over the 5D3 would have given a single capture with (I suspect) sufficiently acceptable shadow detail.

For really wide DR scenes then agreed; bracket required. Even a D810 isn't a panacea.


Camera, some lenses, too little time, too little talent

LOG IN TO REPLY
George ­ Zip
Goldmember
George Zip's Avatar
Joined Aug 2015
Oct 28, 2016 18:37 |  #4179

don1163 wrote in post #18169621 (external link)
I just hit the Q button and adjust it on the screen....very quick to do.

I forget about that for some reason.

Hows your replacement camera going?? All good I hope




LOG IN TO REPLY
don1163
Goldmember
don1163's Avatar
Joined May 2015
Washford, Somerset/ UK
Oct 29, 2016 04:22 |  #4180

George Zip wrote in post #18169857 (external link)
I forget about that for some reason.

Hows your replacement camera going?? All good I hope

The replacement camera is better than the last one but I am still disapointed with the results when I use my 500f4...I am really struggling to get sharp shots of subjects(large deer etc) that are a reasonable distance away (100 meters or so) If I shoot birds or squirrels in my garden it is not an issue...
I love the extra features on the 5D4 but with hindsight I would have saved myself £3000 and kept with my 6D..


1DX, 500L f4, 70-200L f2.8II, 100L f2.8 macro ,16-35 f4, 1.4xIII, Metz 64-AF1

LOG IN TO REPLY
nqjudo
Goldmember
nqjudo's Avatar
2,689 posts
Joined Apr 2007
Canada
Oct 29, 2016 09:10 |  #4181

don1163 wrote in post #18170129 (external link)
The replacement camera is better than the last one but I am still disapointed with the results when I use my 500f4...I am really struggling to get sharp shots of subjects(large deer etc) that are a reasonable distance away (100 meters or so) If I shoot birds or squirrels in my garden it is not an issue...
I love the extra features on the 5D4 but with hindsight I would have saved myself £3000 and kept with my 6D..

Don - Man. I'm sorry to hear this. I thought you had the 500 issue figured out. I've seen a few of your pictures recently and they look great but as is typical, they may not represent the entire story. I can't see why the 5D4 would give you results vastly different from your 6D. Do you have a local camera store? Maybe you can walk in and use a demo 500 to see if results are different?


No photographer is as good as the simplest camera. - Edward Steichen.

LOG IN TO REPLY
randy98mtu
Goldmember
randy98mtu's Avatar
Joined Dec 2007
Michigan
Oct 29, 2016 09:51 as a reply to don1163's post |  #4182

Have you tried shooting with live view and DPAF? Sorry I haven't been following all the discussions. I'm just starting to move toward mirrorless and it popped into my head.


Canon 5D Mark IV | 35 f/2 IS + 50L + 85L | Gear / Feedbacks | Flickr (external link) | Instagram (external link) | last.fm (external link)
Sony A7R ii | B25 + FE 50/1.8 + FE 85/1.8
"We buy things we don’t need with money we don’t have to impress people we don’t like.” - Chuck Palahniuk

LOG IN TO REPLY
don1163
Goldmember
don1163's Avatar
Joined May 2015
Washford, Somerset/ UK
Oct 29, 2016 14:38 |  #4183

randy98mtu wrote in post #18170252 (external link)
Have you tried shooting with live view and DPAF? Sorry I haven't been following all the discussions. I'm just starting to move toward mirrorless and it popped into my head.

live view seems on but I will try it with some more distnt subjects..this is shot using live view 5 meters..

HOSTED PHOTO
please log in to view hosted photos in full size.

1DX, 500L f4, 70-200L f2.8II, 100L f2.8 macro ,16-35 f4, 1.4xIII, Metz 64-AF1

LOG IN TO REPLY
George ­ Zip
Goldmember
George Zip's Avatar
Joined Aug 2015
Oct 29, 2016 17:01 |  #4184

don1163 wrote in post #18170129 (external link)
The replacement camera is better than the last one but I am still disapointed with the results when I use my 500f4...I am really struggling to get sharp shots of subjects(large deer etc) that are a reasonable distance away (100 meters or so) If I shoot birds or squirrels in my garden it is not an issue...
I love the extra features on the 5D4 but with hindsight I would have saved myself £3000 and kept with my 6D..

Sorry to hear that.

without rehashing the whole thing, the problem just seems odd.




LOG IN TO REPLY
LincsRP
Senior Member
Joined Mar 2007
Lincolnshire,UK
Post has been edited over 1 year ago by LincsRP.
Oct 29, 2016 17:11 |  #4185

don1163 wrote in post #18170446 (external link)
live view seems on but I will try it with some more distnt subjects..this is shot using live view 5 meters..

thumbnailHosted photo: posted by don1163 in
./showthread.php?p=181​70446&i=i200413905
forum: Canon EOS Digital Cameras

I'm sorry but 1/250th will not freeze images on a 500mm lens. 1/1000th is the minimum I'd try with the 5D4 pixel density.


Steve
www.lincsracephotos.co​.ukexternal link

LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)

549,264 views & 2634 likes for this thread
Canon 5D Mark IV -- Time to Discuss!
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras


Not a member yet? Click here to register to the forums.
Registered members get all the features: search, following threads, own gear list and ratings, likes, more forums, private messaging, thread follow, notifications, own gallery, settings, view hosted photos, own reviews and more...


AAA

Send feedback to staff    •   Jump to forum...    •   Rules    •   Index    •   New posts    •   RTAT    •   'Best of'    •   Gallery    •   Gear    •   Reviews    •   Polls

COOKIES DISCLAIMER: This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy policy and cookie usage info.

POWERED BY AMASS 1.4version 1.4
made in Finland
by Pekka Saarinen
for photography-on-the.net
Spent 0.00665 for 6 database queries.
PAGE COMPLETED IN 0.05s
Latest registered member is smurkej
937 guests, 478 members online
Simultaneous users record so far is 6106, that happened on Jun 09, 2016