LOG IN    OR   REGISTER TO FORUMS


7D with battery/shut down issues

FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras
Thread started 27 May 2012 (Sunday) 08:10   
LIST NEARBY THREADS
 
Shultz
Lucky 13
Joined Aug 2005
392 posts
Suffolk, UK
[MORE/SHARE]

Hi All,

My 7D has suddenly started playing up, when putting either of my geniune canon batteries in I get the flashing battery not reconised symbol flashing on the top screen, taking out & re-serting the battery will get the 7D to see it properly after a few attempts, but then if the camera in burst mode it will completely shut itself down! :confused:

The charger says both batteries are ok, and if I go to the camera menu and look at the battery info it states its OK?

Would this be anything to do with the backup battery or an actual fault with the camera?

Its running the latest firmware & ive not changed anything? Never used a battery grip either, if it needs to go in for repairs so be it, but don't wanna send it in for no reason....

I've tried googling & searching this site, found a few people with similar probs, but nothing to say what they actually found wrong/if it needed repairing?

Any help please?

Thanks inadvance

Shelton.

Post #1, May 27, 2012 08:10:01


http://www.onebriefmom​ent.co.ukexternal link
7D ~ 17-55 f2.8 EF-S ~ 100mm f2.8 Macro ~ 50mm MK I ~ Sigma 100-300 f4 APO EX DG ~ TC x1.4 ~ Man 055XPROB & 488RC2 ~ NISSIN Di622

LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)
Shultz
THREAD ­ STARTER
Lucky 13
Joined Aug 2005
392 posts
Suffolk, UK
[MORE/SHARE]

nobody?

Post #2, May 28, 2012 00:35:14


http://www.onebriefmom​ent.co.ukexternal link
7D ~ 17-55 f2.8 EF-S ~ 100mm f2.8 Macro ~ 50mm MK I ~ Sigma 100-300 f4 APO EX DG ~ TC x1.4 ~ Man 055XPROB & 488RC2 ~ NISSIN Di622

LOG IN TO REPLY
joeseph
"smells like turd"
joeseph's Avatar
Joined Jan 2004
7,527 posts
Auckland, New Zealand
[MORE/SHARE]

hard to say, but if the charger's okay then either the batteries aren't really in tip-top condition , or the camera's got a problem that you're not likely to be able to fix without sending it in.

Only way to know for sure is by substitution.

How old are the batteries? would it be worth popping down to your local camera shop & asking if they minded trying your battery in one of their demo cameras? (or one of their shiny new batties in yours...)

Post #3, May 28, 2012 02:34:27


canon camera stuff, canon lenses, Manfrotto "thingy", 1D MK II converted for IR
TF posting: here :-)

LOG IN TO REPLY
Shultz
THREAD ­ STARTER
Lucky 13
Joined Aug 2005
392 posts
Suffolk, UK
[MORE/SHARE]

The batteries are the same age as the camera, about 2yrs old..... I wonder if its worth trying to deep discharge atleast one of the batteries to see if that helps?

I've also ordered a replacement button battery, but will take it to a local shop at the weekend if all else fails to see whether using one of their batteries makes a difference.....

Thanks for the thoughts!

Post #4, May 29, 2012 13:22:09


http://www.onebriefmom​ent.co.ukexternal link
7D ~ 17-55 f2.8 EF-S ~ 100mm f2.8 Macro ~ 50mm MK I ~ Sigma 100-300 f4 APO EX DG ~ TC x1.4 ~ Man 055XPROB & 488RC2 ~ NISSIN Di622

LOG IN TO REPLY
Shultz
THREAD ­ STARTER
Lucky 13
Joined Aug 2005
392 posts
Suffolk, UK
[MORE/SHARE]

Solved the problem!

Its my bloody EFS 17-55 causing the probs! If I have that lens on then I get the battery flashing symbol, if I do get it to work then it shuts the camera down in High speed mode!

Single shot or the standard speed multis its fine, tried my 100mm macro & its totally fine with everything, tried a new battery & also a different CF card with the 17-55 & get the probs

Any advice re the lens now?

Shelton.

Post #5, Jun 01, 2012 13:45:01


http://www.onebriefmom​ent.co.ukexternal link
7D ~ 17-55 f2.8 EF-S ~ 100mm f2.8 Macro ~ 50mm MK I ~ Sigma 100-300 f4 APO EX DG ~ TC x1.4 ~ Man 055XPROB & 488RC2 ~ NISSIN Di622

LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)
John ­ from ­ PA
Cream of the Crop
Joined May 2003
5,292 posts
Southeast Pennsylvania
[MORE/SHARE]

Clean the lens contacts, and might as well do the body contacts as well. Use a clean cloth, dry or very lightly damped with some isopropyl alcohol. Do not use an eraser ("rubber" as you call it) on a pencil. There is a very thin plating on the contacts which you do not want to remove. Hold the camera body with the lens opening pointed down to avoid any dust getting into the body.

Post #6, Jun 01, 2012 15:34:00




LOG IN TO REPLY
Shultz
THREAD ­ STARTER
Lucky 13
Joined Aug 2005
392 posts
Suffolk, UK
[MORE/SHARE]

As per my last post, its not actually the batteries causing the problems, its the EF-S 17-55 lens!

On swopping to my macro lens the problems all go away (i've also tried a new button/main battery, plus CF card with the 17-55 to make sure its deff that)

Post #7, Jun 01, 2012 15:37:28


http://www.onebriefmom​ent.co.ukexternal link
7D ~ 17-55 f2.8 EF-S ~ 100mm f2.8 Macro ~ 50mm MK I ~ Sigma 100-300 f4 APO EX DG ~ TC x1.4 ~ Man 055XPROB & 488RC2 ~ NISSIN Di622

LOG IN TO REPLY
Shultz
THREAD ­ STARTER
Lucky 13
Joined Aug 2005
392 posts
Suffolk, UK
[MORE/SHARE]

Bugger!

Its still doing it, looks like a trip to one of the repair centres is required, anybody reccomend one more than others in the UK or are all ok?

Post #8, Jun 02, 2012 10:17:10


http://www.onebriefmom​ent.co.ukexternal link
7D ~ 17-55 f2.8 EF-S ~ 100mm f2.8 Macro ~ 50mm MK I ~ Sigma 100-300 f4 APO EX DG ~ TC x1.4 ~ Man 055XPROB & 488RC2 ~ NISSIN Di622

LOG IN TO REPLY
John ­ from ­ PA
Cream of the Crop
Joined May 2003
5,292 posts
Southeast Pennsylvania
[MORE/SHARE]

If you are reasonably sure it is the lens, then I would suggest you see about a used replacement. At least here in the states that lens is so inexpensive it doesn't justify repair. You can often find it even new, broken out of a kit at very attractive prices ($100).

Post #9, Jun 02, 2012 10:32:25




LOG IN TO REPLY
Echo ­ Johnson
Senior Member
Echo Johnson's Avatar
Joined Aug 2011
433 posts
UK
[MORE/SHARE]

John from PA wrote in post #14520462external link
If you are reasonably sure it is the lens, then I would suggest you see about a used replacement. At least here in the states that lens is so inexpensive it doesn't justify repair. You can often find it even new, broken out of a kit at very attractive prices ($100).

The 17-55 for $100? ;)

Post #10, Jun 03, 2012 05:20:21


Canon 5D3 | 17-40 | 50/1.4 | 135/2
...and other stuff.
Flickrexternal link | EchoJ.deviantARTexternal link

LOG IN TO REPLY
fidji
Mostly Lurking
Joined Nov 2010
15 posts
[MORE/SHARE]

Hi there,only had to send my camera in to canon once,so don't know if they are always as efficent and helpful.It went to canon at elstree,very near to you.Tel:-0208 731 4100 unless it's changed in the last two years.Regards.

Post #11, Jun 03, 2012 05:50:40




LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)
Shultz
THREAD ­ STARTER
Lucky 13
Joined Aug 2005
392 posts
Suffolk, UK
[MORE/SHARE]

Been sent into the Colchester centre, awaiting an update as to whats wrong & will update this thread for others once I know

Post #12, Jun 10, 2012 05:08:36


http://www.onebriefmom​ent.co.ukexternal link
7D ~ 17-55 f2.8 EF-S ~ 100mm f2.8 Macro ~ 50mm MK I ~ Sigma 100-300 f4 APO EX DG ~ TC x1.4 ~ Man 055XPROB & 488RC2 ~ NISSIN Di622

LOG IN TO REPLY
Shultz
THREAD ­ STARTER
Lucky 13
Joined Aug 2005
392 posts
Suffolk, UK
[MORE/SHARE]

UPDATE...

Finally got camera back tuesday, will not be using Colchester Camera Centre again very poor service....

That having been said the actual problem was the main PCB had gone, total repair cost £385 but I have my camera back now and its working fine

Post #13, Jul 11, 2012 00:57:57


http://www.onebriefmom​ent.co.ukexternal link
7D ~ 17-55 f2.8 EF-S ~ 100mm f2.8 Macro ~ 50mm MK I ~ Sigma 100-300 f4 APO EX DG ~ TC x1.4 ~ Man 055XPROB & 488RC2 ~ NISSIN Di622

LOG IN TO REPLY


LIST NEARBY THREADS
1,765 views & 0 likes for this thread
7D with battery/shut down issues
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras



NOT A MEMBER YET? CLICK HERE TO REGISTER TO FORUMS

CHANGE BODY TEXT SIZE FOR ALL THREAD PAGES
POWERED BY AMASS 1.0version 1.0
made in Finland
by Pekka Saarinen
for photography-on-the.net


SEND FEEDBACK TO STAFF  |  JUMP TO FORUM...  |  FORUM RULES


Spent 0.00187 for 4 database queries.
PAGE COMPLETED IN 0.02s
964 guests, 672 members online
Simultaneous users record so far is 3341, that happened on Dec 11, 2014
Latest registered member is Varneeezy

COOKIES DISCLAIMER: By using this site you agree that some cookies will be stored on your browser. For unlogged users we store one session id cookie. For registered members we store (in addition to login session cookie) only cookies that are essential for required functionality, we do not store any personal tracking data in cookies or other browser's data storage methods.