Canon Digital Photography Forums  

Go Back   Canon Digital Photography Forums > 'Equipment Talk' section > Canon EOS Digital Cameras
Register Rules FAQ Members List Search Today's Posts Mark Forums Read



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 2nd of March 2009 (Mon)   #1
Froggeh
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Sydney, Australia
Posts: 339
Default 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

or have I been sold someone else's camera?

sorry for the short post, just wondering if anyone else has tried this on a new 50D/40D/5dII and what it reported?
__________________
5D & 50D | 17-40 f/4L | Asahi Pentax SMC Takumar 35 f/2 | Pentacon 135 f/2.8 Preset | Minolta Rokkor 50/1.4 and 58/1.4 | Tamron 90mm | 70-300mm f/4-5.6 IS | 580EX II
Froggeh is offline   Reply With Quote
This ad block will go away when you log in as member
Old 2nd of March 2009 (Mon)   #2
Hermeto
Cream of the Crop
 
Hermeto's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,673
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

You have, most likely, used memory card previously used in some other camera, without formatting it in the computer first.
Nothing to worry about..
__________________
What we see depends mainly on what we look for.
Hermeto is offline   Reply With Quote
Old 2nd of March 2009 (Mon)   #3
Rebel450D_Addict
User is banned from forums
 
Join Date: Jul 2008
Location: San Diego, CA
Posts: 1,097
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

Where did you buy it?
Rebel450D_Addict is offline   Reply With Quote
This ad block will go away when you log in as member
Old 2nd of March 2009 (Mon)   #4
basroil
Cream of the Crop
 
basroil's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: STL/Clayton, MO| NJ
Posts: 8,015
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

if you got it from a reputable dealer, you should send it back. If you got it from a local store, go and complain, maybe they will give you a discount for your troubles. If you got it at the junktastic internet, your own fault.

EDIT: This only applies if you used the 50d cancount software not if you are looking at file numbers
__________________
I don't hate macs or OSX, I hate people and statements that portray them as better than anything else. Macs are A solution, not THE solution. Get a good desktop i7 with Windows 7 and come tell me that sucks for photo or video editing.
Gear List
basroil is offline   Reply With Quote
Old 2nd of March 2009 (Mon)   #5
Froggeh
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Sydney, Australia
Posts: 339
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

sorry, I should clarify. I was using http://astrojargon.net/40DShutterCount.aspx, which has given me accurate count with a 0-4 base on other camera bodies I've used it on.
__________________
5D & 50D | 17-40 f/4L | Asahi Pentax SMC Takumar 35 f/2 | Pentacon 135 f/2.8 Preset | Minolta Rokkor 50/1.4 and 58/1.4 | Tamron 90mm | 70-300mm f/4-5.6 IS | 580EX II
Froggeh is offline   Reply With Quote
Old 2nd of March 2009 (Mon)   #6
Hermeto
Cream of the Crop
 
Hermeto's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,673
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

That’s another story!
Send it back if you can..
__________________
What we see depends mainly on what we look for.
Hermeto is offline   Reply With Quote
Old 2nd of March 2009 (Mon)   #7
gjl711
human (barely) and bribable
 
gjl711's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Deep in the heart of Texas
Posts: 47,946
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

I agree, if shuttercount is showing over 4k actuation, I'd call the dealer for sure and work it through them. If the body is sold as new, I would expect mo more than a few actuation that could have occurred at the factory as a final sanity test. 4000 sounds like way too many.
__________________
Not sure why, but call me JJ.

I wondered why the baseball was getting bigger, then it hit me
.
::Flickr::
::Gear::
gjl711 is offline   Reply With Quote
Old 2nd of March 2009 (Mon)   #8
Cash
Member
 
Cash's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Alexandria, VA
Posts: 161
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

I do not know what the magic number of shutter actuations when a camera goes from new to used, but I am pretty sure that 4k actuations should be sold as used. I would assume a few clicks at the factory and maybe a few at the store. I got a brand new 5D and it had 0 actuations on it. Send it back or get some money back.
__________________
My Gear List
__________________________________________________ __

www.cashmoneyphotography.com
Cash is offline   Reply With Quote
Old 2nd of March 2009 (Mon)   #9
gjl711
human (barely) and bribable
 
gjl711's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Deep in the heart of Texas
Posts: 47,946
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

I believe that there is no way to tell the number of actuations a 5D has that I am aware of. if you know a method to find out, I'm sure many would appreciate that info.
__________________
Not sure why, but call me JJ.

I wondered why the baseball was getting bigger, then it hit me
.
::Flickr::
::Gear::
gjl711 is offline   Reply With Quote
Old 2nd of March 2009 (Mon)   #10
p/g
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Irvine, CA USA
Posts: 157
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

Quote:
Originally Posted by gjl711 View Post
I believe that there is no way to tell the number of actuations a 5D has that I am aware of. if you know a method to find out, I'm sure many would appreciate that info.

The only way I know of (previous 5D) is to take to Canon and they will do it for free in addition to a sensor clean. I'm fortunate to live down the street from one; others may not be fortunate and may have to ship it to obtain this data. I'm sure this applies to the 50D as well.

As someone mentioned, if you did not format the card, you may carry over the information from a previous camera. If you confirmed the count, I would definitely return it!

Good luck,
John
__________________
7D | 5D | 17-40L | 70-200L II | 35L | 50L | 1.4x II | 580EX II
p/g is offline   Reply With Quote
Old 2nd of March 2009 (Mon)   #11
gmkelm
Junior Member
 
gmkelm's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: SE Minnesota, USA
Posts: 18
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

4K images on a "new" body makes it a "used" body. Send it back for a new one.

Mark
__________________
G. Mark Kelm
EOS 50D
Nikon FG
Powershot G10
http://www.flickr.com/photos/gmkelm/
gmkelm is offline   Reply With Quote
Old 3rd of March 2009 (Tue)   #12
Jpiano
Senior Member
 
Jpiano's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Bay Area, California
Posts: 1,319
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

Quote:
Originally Posted by gmkelm View Post
4K images on a "new" body makes it a "used" body. Send it back for a new one.

Mark

I agree!
__________________
PianoMan
Flickr
Jpiano is offline   Reply With Quote
Old 3rd of March 2009 (Tue)   #13
Super-Nicko
Senior Member
 
Super-Nicko's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Perth, Western Australia
Posts: 1,652
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

especially if its from somewhere like JB HIFI where every man and his dog and brothers auntys sister in law has poked their fingers in the mirror box assembly
__________________
My gallery - just posted some of my top shots
1DmkIII / 5DMKII [50mm f1.4] [85mm f1.8] [100mm f2.8 MACRO] [17-40mm f/4L] [24-70mm f/2.8L USM] [24-105mm f/4L IS USM] [100-400mm f/4.5-f 5.6L IS USM] Canon 1.4xII - Speedlite 580EXII - EPSON P-5000 - Lowepro Bags - Manfrotto 682B Monopod & 055XproB Tripod - 488RC2
Super-Nicko is offline   Reply With Quote
Old 3rd of March 2009 (Tue)   #14
ejicon
Senior Member
 
ejicon's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Hollywood, California
Posts: 1,865
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

Quote:
Originally Posted by gjl711 View Post
I believe that there is no way to tell the number of actuations a 5D has that I am aware of. if you know a method to find out, I'm sure many would appreciate that info.

http://digital-photography-school.co...read.php?t=196

I still have yet to try it.
__________________
5D & 30D| Canon 16-35ii f/2.8 L USM| Canon EF 50mm f/1.4 USM | Canon 70-200mm f/2.8L USM | Canon EF 100 f/ 2.8 Macro USM
ejicon is offline   Reply With Quote
Old 3rd of March 2009 (Tue)   #15
TaDa
...as cool as Perry
 
TaDa's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: New York
Posts: 6,722
Default Re: 'brand new 50D' with 4472 actuations on shutter count! is this normal?

Quote:
Originally Posted by ejicon View Post
Doesn't work for a 5D.
__________________
Name is Peter and here is my gear:
Canon 5D II, Canon 7D, Canon 40D
Glass - Zeiss 21 f/2.8 ZE, Canon 35 f/1.4L, Canon 40 f/2.8 STM, Canon 24-70 f/2.8
L, Canon 85 f/1.2L II, Canon 70-200 f/2.8L IS II, Canon 500 f/4L IS
Speedlite 580ex II, 430ex - Gitzo GT-3541XLS w/ Arca B1
TaDa is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
40D/50D/1DsMK3/450D/1000D shutter count SW UK Accipiter Canon EOS Digital Cameras 60 10th of December 2009 (Thu) 03:43
My brand new 30D shutter count shakyhand Canon EOS Digital Cameras 26 12th of April 2009 (Sun) 11:47
New 1D body out of box - - shutter count of 534 normal? HarrisonClicks Canon EOS Digital Cameras 27 7th of November 2008 (Fri) 13:33
shutter count actuations Melissa in ND Canon EOS Digital Cameras 5 7th of April 2008 (Mon) 21:09
Hidden Shutter Actuations Count Mark_48 Canon EOS Digital Cameras 8 28th of December 2005 (Wed) 10:10


All times are GMT -5. The time now is 02:04.


Powered by vBulletin® Version 3.6.12
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
This forum is not affiliated with Canon in any way and is run as a free user helpsite by Pekka Saarinen, Helsinki Finland. You will need to register in order to be able to post messages. Cookies are required for registering and posting. HTML in messages is not allowed, plain website addresses are automatically made active by the board.