LOG IN    OR   REGISTER TO FORUMS


50d Card will not format.

FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras
Thread started 12 Aug 2009 (Wednesday) 07:22   
LIST NEARBY THREADS
 
jonathan41
Mostly Lurking
Joined Aug 2009
16 posts
[MORE/SHARE]

Hi guys, a newbie here. I have just got a 50D today and have tried three of my memory cards in it but it will not accept any of them. I am at my wits end, you know what its like, new camera and all that.
When i have tried the camera it says CARD NOT FORMATTED. FORMAT CARD.
so i go into the menu and try to format the car but it says CARD NOT FORMATTED. CANNOT FORMAT CARD.

I have always had canons for many years and have never encountered this before. Can anyone help a desperate man!!!

The cards are blank and have been used in my 40D and 400D and 300D before that. One of the cards is a new sandisk IV 8gb, so its not a quality issue??

Help? Jon

Post #1, Aug 12, 2009 07:22:44




LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)
mprayii
Senior Member
Joined Aug 2009
157 posts
[MORE/SHARE]

can you format it with your pc?

probably fat32 or 16, i doubt you'd want to use NTFS.

Post #2, Aug 12, 2009 08:18:45




LOG IN TO REPLY
jonathan41
THREAD ­ STARTER
Mostly Lurking
Joined Aug 2009
16 posts
[MORE/SHARE]

Hi Mprayii, thanks for the reply. Can you please explain your answer in idiots terms please.
I am not too computer literate. The camera was bought and i got it today from Simply Electronics and i would urge people not to deal with them. The 50D took 2 weeks to arrive....!! and it seems it has a fault. can anyone elabourate further on this ErRR CF/formatting error?...many thanks,,jon

Post #3, Aug 12, 2009 08:40:38 as a reply to mprayii's post 21 minutes earlier.




LOG IN TO REPLY
Mike
ugly when I'm sober
Mike's Avatar
Joined Nov 2006
15,123 posts
Sandwich UK...the place, not the food!
[MORE/SHARE]

So, what is the process you go through with your card, just to be clear?

Do you put the CF card in to the CF card slot in your camera, close the cover, switch the camera on, enter the menu and select Format Card?

Post #4, Aug 12, 2009 08:44:41


www.mikegreenphotograp​hy.co.ukexternal link
Gear
UK South Easterners
flickrexternal link Blogexternal link 5∞pxexternal link

Quis custodiet ipsos custodes? ::: A closed mouth gathers no foot.

LOG IN TO REPLY
jonathan41
THREAD ­ STARTER
Mostly Lurking
Joined Aug 2009
16 posts
[MORE/SHARE]

HI. I take the camera out of the box, fitted battery and lens. Made sure meory card was firmly in place. Turned camera on.
If i press the button down (to take a shot) then ErrCF displays on the top mini screen and "Card not formatted. Format card with this camera" appears on the back screen.

so i go into menu, to format and then press the OK button to format the card. Once pressed it says "Cannot format. Change card".

I am really frustrated as i only got it today and wanted to go out playing with it!!

Post #5, Aug 12, 2009 08:54:41




LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)
Mike
ugly when I'm sober
Mike's Avatar
Joined Nov 2006
15,123 posts
Sandwich UK...the place, not the food!
[MORE/SHARE]

Hmmm...does sound like a fault somewhere. If the cards work fine with other cameras it could be your camera, I hate to say.

Post #6, Aug 12, 2009 09:01:06


www.mikegreenphotograp​hy.co.ukexternal link
Gear
UK South Easterners
flickrexternal link Blogexternal link 5∞pxexternal link

Quis custodiet ipsos custodes? ::: A closed mouth gathers no foot.

LOG IN TO REPLY
mprayii
Senior Member
Joined Aug 2009
157 posts
[MORE/SHARE]

plug card into pc with the USB reader or directly into the face of the pc if supported.

Go to My Computer

Right click on your memory card, select format. I think I have used fat32 on my card and had no problems with it.

Its also worth trying another card to see if that works. Is there a Ritz or Bestbuy local to you? Ritz would probably let you try before you buy... dont know about bestbuy.

Post #7, Aug 12, 2009 09:17:23




LOG IN TO REPLY
jonathan41
THREAD ­ STARTER
Mostly Lurking
Joined Aug 2009
16 posts
[MORE/SHARE]

But should i have to do that?? I have now tried to use the same card in the 40D and that wont work either. there is nothing wrong with the cards, as all three wouldnt have had a funny turn exactly at the same time. I think the 50D has done something now to my cards....i will try the computer thing...

any other ideas guys???

Post #8, Aug 12, 2009 09:51:12




LOG IN TO REPLY
mprayii
Senior Member
Joined Aug 2009
157 posts
[MORE/SHARE]

i guess I dont know? Was just trying to help - at this point it doesnt seem like it would hurt anything to try.

Post #9, Aug 12, 2009 09:56:15




LOG IN TO REPLY
mprayii
Senior Member
Joined Aug 2009
157 posts
[MORE/SHARE]

reset to defaults? update firmware?

Post #10, Aug 12, 2009 09:58:08




LOG IN TO REPLY
irispatch
Goldmember
irispatch's Avatar
Joined Feb 2008
1,009 posts
Maryland
[MORE/SHARE]

If the cards have been working in your other canon cameras they should work in the 50D. Before sending it back format one card in the 40 D or thr 400d. Then transfer to the 50D that way you know that the card can be formated in a canon camera. Then try to format in the 50D. I have no problem switching cards between a 350D and the 50d so I am inclinded to think that there is something wrong with the camera.

Post #11, Aug 12, 2009 10:01:06


Canon 50D, Canon 100mm f/2.8 IS L, Canon 20-35mm f/2.8L, Canon 70-300 f/4-5.6 L IS and Kenko 1.4 TC :lol:
Gitzo G2228 with a Markins Q3, and assorted gadgets. :)
The Iris Patch

LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)
jonathan41
THREAD ­ STARTER
Mostly Lurking
Joined Aug 2009
16 posts
[MORE/SHARE]

Hi guys. Well i have tried both cards in the 40D and they dont work in that. Isd it possible the 50D has done somethingt o them when i followeed the onscreen instructions to reformat them??...
I have then been on my PC and reformatted them to FAT32, but it hadsnt made any difference to the CF cards. Neither will work in either cameras now...HELP!!!

Im a bit sick because both cards were working perfectly weell yesterday int he 40D, both are extremeIV , one being an 8 the other a 4!!

Post #12, Aug 12, 2009 10:14:41




LOG IN TO REPLY
jonathan41
THREAD ­ STARTER
Mostly Lurking
Joined Aug 2009
16 posts
[MORE/SHARE]

sorry about spelling1!! its my frustration coming out..lol

Post #13, Aug 12, 2009 10:21:56




LOG IN TO REPLY
mprayii
Senior Member
Joined Aug 2009
157 posts
[MORE/SHARE]

are you able to return the camera? And its rather weird that both cards are not working. I believe fat or fat 16 only supports 2 gb, but it could be worth a shot. have you tried formatting it within the camera after using the pc?

Post #14, Aug 12, 2009 10:25:42




LOG IN TO REPLY
Roach711
Senior Member
Roach711's Avatar
Joined May 2004
717 posts
Farmington Hills, MI USA
[MORE/SHARE]

I have heard of devices killing CF cards. If they worked fine before in the 40D and don't after attempting to use them in the 50D I'd conclude the 50D caused the problem. I certainly wouldn't try any more CF cards in the 50D.

Sorry to say, it's time to send the camera back with a request to replace the dead CF cards. The retailer probably won't honor your request, but it doesn't hurt to ask.

Post #15, Aug 12, 2009 10:28:11 as a reply to jonathan41's post 13 minutes earlier.


---------------
50D, 100-400 L IS, 100 Macro 2.8, 24-105 L IS, 420EX, No talent

Shoot 'em all and let Photoshop sort them out.

LOG IN TO REPLY


LIST NEARBY THREADS
11,286 views & 0 likes for this thread
50d Card will not format.
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras



NOT A MEMBER YET? CLICK HERE TO REGISTER TO FORUMS

CHANGE BODY TEXT SIZE FOR ALL THREAD PAGES
POWERED BY AMASS 1.0version 1.0
made in Finland
by Pekka Saarinen
for photography-on-the.net


SEND FEEDBACK TO STAFF  |  JUMP TO FORUM...  |  FORUM RULES


Spent 0.00082 for 4 database queries.
PAGE COMPLETED IN 0.02s
784 guests, 508 members online
Simultaneous users record so far is 3341, that happened on Dec 11, 2014
Latest registered member is PhotoKraze

COOKIES DISCLAIMER: By using this site you agree that some cookies will be stored on your browser. For unlogged users we store one session id cookie. For registered members we store (in addition to login session cookie) only cookies that are essential for required functionality, we do not store any personal tracking data in cookies or other browser's data storage methods.