Approve the Cookies
This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies. Read More.
OK
Index  •   • New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Guest
New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Register to forums    Log in

 
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EF and EF-S Lenses 
Thread started 25 Nov 2009 (Wednesday) 17:56
Search threadPrev/next
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

Canon L 100-400 lens error

 
dirtdiver
Mostly Lurking
13 posts
Joined Jun 2009
     
Nov 25, 2009 17:56 |  #1

All, I just got a canon L 100-400 lens from BH. I took about 100 pictures with it the other day and I got a handfull of instances where the focus/shutter would lock up and I would get a error message on myT1i. It said something about a communication error try cleaning the contacts and try again. The camera is a few months old and the lens is brand new. I would turn the camera off and it would work again. Any thoughts?

steve




  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)
dmccabe
Member
205 posts
Joined Feb 2009
     
Nov 25, 2009 18:10 |  #2
bannedPermanent ban

Sounds like dirty connections :) Did you try cleaning them with alcohol. You can use regular lens cleaner wraps too.


Canon 5D MK II | Canon 16-35 II [COLOR=red]L [COLOR=black]| Canon 70-200 [COLOR=red]L IS | [COLOR=#000000]Canon 50mm f1.2 L | Canon 580 EX II

  
  LOG IN TO REPLY
dirtdiver
THREAD ­ STARTER
Mostly Lurking
13 posts
Joined Jun 2009
     
Nov 25, 2009 18:14 |  #3

dmccabe wrote in post #9082492 (external link)
Sounds like dirty connections :) Did you try cleaning them with alcohol. You can use regular lens cleaner wraps too.

I actually did not try to clean them thinking everything was new and factory clean. I still think that dirty is a stretch. Is this a common error?




  
  LOG IN TO REPLY
dirtdiver
THREAD ­ STARTER
Mostly Lurking
13 posts
Joined Jun 2009
     
Nov 25, 2009 18:20 as a reply to  @ dirtdiver's post |  #4

Also I have never had this error on any of my other lenses. steve




  
  LOG IN TO REPLY
tvphotog
Cream of the Crop
Avatar
6,093 posts
Gallery: 1 photo
Likes: 37
Joined Aug 2007
Location: New York City
     
Nov 25, 2009 18:47 |  #5

Call B&H and simply return it and exchange it for another. A new lens should not have dirty contact points, but check your camera's contacts. A simple pencil eraser should clean them. But if other lenses work with the body, it's the 100-400. If it's within 15 days and you have all the papers and wrappings, there will be no questions asked. That's the advantage of dealing with them.


Jay
Ireland in Word and Image (external link) Jay Ben Images (external link)5D IV | 5DS/R | Powershot S100 | 24-105L | 100-400 IIL | 16-35 f/2.8 IIL | 24 T/S f /3.5L II | 17 T/S f/4L | 50mm f/1.2L | 35mm f/1.4L | 70-200 f/2.8L II | 580 EX II | 600 EX-RT | Feisol 3441T/Markins Q3T lever QR | Gitzo 3542L Markins Qi20 BV-22 | Gitzo 5561T RRS MH-02

  
  LOG IN TO REPLY
Tdragone
Goldmember
Avatar
2,188 posts
Likes: 1
Joined Sep 2004
Location: San Diego, California
     
Nov 27, 2009 12:46 |  #6

All metals that aren't 100% gold oxidize.. Even a newly bought lens' contacts could be slightly dirty.
use a soft pencil eraser on the lens contacts and then try again. If it still errors; then I agree to send it back.
My 50 1.4 doesn't get used as much as the 10-22 and my 16-55; so I get this occasionally.


-Tom Dragonetti
Spyder Holster + 1Dmk IV, 50D, G11
10-22, 16-35 2.8Lii, , 24-70 2.8Lii, 50mm 1.4,
70-200 2.8Lii IS, 100-400L IS
1.4x TC, 580EX ii, ST-E2

  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

1,736 views & 0 likes for this thread
Canon L 100-400 lens error
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EF and EF-S Lenses 
AAA
x 1600
y 1600

Jump to forum...   •  Rules   •  Index   •  New posts   •  RTAT   •  'Best of'   •  Gallery   •  Gear   •  Reviews   •  Member list   •  Polls   •  Image rules   •  Search   •  Password reset

Not a member yet?
Registered members may log in to forums and access all the features: full search, image upload, follow forums, own gear list and ratings, likes, more forums, private messaging, thread follow, notifications, own gallery, all settings, view hosted photos, own reviews, see more and do more... and all is free. Don't be a stranger - register now and start posting!


COOKIES DISCLAIMER: This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies and to our privacy policy.
Privacy policy and cookie usage info.


POWERED BY AMASS forum software 2.1forum software
version 2.1 /
code and design
by Pekka Saarinen ©
for photography-on-the.net

Latest registered member is jainlemos
757 guests, 420 members online
Simultaneous users record so far is 6430, that happened on Dec 03, 2017

Photography-on-the.net Digital Photography Forums is the website for photographers and all who love great photos, camera and post processing techniques, gear talk, discussion and sharing. Professionals, hobbyists, newbies and those who don't even own a camera -- all are welcome regardless of skill, favourite brand, gear, gender or age. Registering and usage is free.