Index  •   • New Posts  •   • RTAT  •   • "Best Of"  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
New Posts  •   • RTAT  •   • "Best Of"  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Register to forums    Log in

 
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EF and EF-S Lenses
Thread started 14 Sep 2010 (Tuesday) 10:03
PREV/NEXT

100-400 L giving ERR 01 message

 
J.Litton
Goldmember
J.Litton's Avatar
1,719 posts

Joined Jan 2010

Florida's Treasure Coast
MORE INFO

My fathers XSi and 100-400 L started giving him the ERR 01 error message in the middle of shooting last night.

Any idea why, or what is wrong?

Sep 14, 2010 10:03

7D.17-40L.100-400L.500L
www.jlitton.comexternal link
www.facebook.com/jlitt​on.nature.photography

LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)
hpulley
Goldmember
4,386 posts
Joined Oct 2009
MORE INFO

Clean the contacts on the lens and the body where they connect. 01 is a communication error between the body and the lens.

Sep 14, 2010 10:52

flickrexternal link 1DIIN 40D 1NRS 650 1.4xII EF12II Pel8 50f1.8I 28-80II 17-40L 24-70L 100-400L 177A 199A OC-E3 RS-80N3

LOG IN TO REPLY
richardfox
Goldmember
richardfox's Avatar
1,883 posts

Joined Oct 2009

Bellbrook, Ohio, USA
MORE INFO

If the lens wasn't fully locked, this will happen as well. Did this to me once. Also, the note above is valid. A small piece of dirt can break the connection of one contact, and the same error message will appear.

Sep 14, 2010 11:02

Canon 50D gripped, EF 50/1.8, EF-S 10-22, 17-40L, 24-105L, 70-200 f/2.8L, 100/2.8 macro, 100-400L, 300 2.8L, Canon 500 f8 mirror with chipped EF mount, 580EX, 1.4x and 2x Canon teleconverters, Canon EF Life-Size converter.

LOG IN TO REPLY
malla1962
Cream of the Crop
malla1962's Avatar
7,714 posts

Joined Jul 2004

Walney Island,cumbria,uk
MORE INFO

A friend of mine had that problem, it would shoot about 10 shots and throw up the error and not report a aperture, it was the IS unit that was at fault.

Sep 14, 2010 11:15 as a reply to richardfox's post 13 minutes earlier.

Gear List

LOG IN TO REPLY
J.Litton
THREAD ­ STARTER
Goldmember
J.Litton's Avatar
1,719 posts

Joined Jan 2010

Florida's Treasure Coast
MORE INFO

Called Canon and they said to mail it back

Sep 14, 2010 19:50

7D.17-40L.100-400L.500L
www.jlitton.comexternal link
www.facebook.com/jlitt​on.nature.photography

LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as registered member)
SiaoP
Goldmember
SiaoP's Avatar
1,403 posts

Joined Dec 2009

Atlanta
MORE INFO

If you don't have to pay to send it back I would just send it back. But it may be an easy fix. Put rubbing alcohol on a cloth and wipe the contacts on your lens and body. It might just be that.

Sep 14, 2010 20:02

My Flickrexternal link | Gear List

LOG IN TO REPLY

864 views & 0 likes for this thread
100-400 L giving ERR 01 message
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EF and EF-S Lenses

NOT A MEMBER YET? CLICK HERE TO REGISTER TO THE FORUMS
Registered members get all the features: search, more forums, private messaging, thread follow, notifications, own gallery, own reviews...




SEND FEEDBACK TO STAFF    •   JUMP TO FORUM    •   FORUM RULES    •   Index    •   New Posts    •   RTAT    •   "Best Of"    •   Gallery    •   Gear    •   Reviews    •   Polls

COOKIES DISCLAIMER: By using this site you agree that some cookies will be stored on your browser. For unlogged users we store one session id cookie. For registered members we store (in addition to login session cookie) only cookies that are essential for required functionality. We do not store any personal tracking data in cookies or other browsers' data storage methods.

POWERED BY AMASS 1.1version 1.1
made in Finland
by Pekka Saarinen
for photography-on-the.net
Spent 0.00115 for 4 database queries.
PAGE COMPLETED IN 0.01s
Latest registered member is Catman55
735 guests, 783 members online
Simultaneous users record so far is 3341, that happened on Dec 11, 2014