Approve the Cookies
This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies and our Privacy Policy.
OK
Index  •   • New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Guest
New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Register to forums    Log in

 
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EF and EF-S Lenses 
Thread started 04 Aug 2012 (Saturday) 18:33
Search threadPrev/next
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

I think my 300mm F4L IS is broken....

 
Peter2516
Cream of the Crop
Avatar
26,554 posts
Gallery: 1005 photos
Best ofs: 1
Likes: 27320
Joined Oct 2010
Location: State of Washington
     
Aug 04, 2012 18:33 |  #1

Just got back from taking pics of Blue Angels air show in Seattle, I've been shooting when I noticed that my IS is not on so I switch the IS on than started shooting when suddenly I noticed something wrong.....it is having a hardtime focusing....so I switch the IS back off that when I noticed that something inside my lens won't stop making a click sound, when I look at the viewfinder I noticed the mirror keep jumping up and down and I won't focus.....I can not take any shot....but if I switch back on the IS everything seems to be normal....I'm out of warranty but would like to have this fix....what do you guys think is the problem with it? and how much I am looking for in terms or repair cost? I would like to know before calling the canon so I would know how much to expect....thank you very much.
_______________


Peter
http://www.flickriver.​com/photos/peterbangay​an (external link)
EOS 1Dx Mark I, 7D Mark I & II / EF 600mm f/4L IS USM MK II / EF70-200mm f2.8L IS II USM / EF100 -400 f4.5-5.6L USM/ EFS 10-22mm/EFS 17-55mm/EFS 18-200mm/Canon 1.4x II/Canon 2x III/ 430EXII / 580EXII.

  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)
rick_reno
Cream of the Crop
44,642 posts
Likes: 134
Joined Dec 2010
     
Aug 04, 2012 18:39 |  #2

if it's working with IS on, you could use it with IS on, i'd keep playing with it. this problem might go away on it's own. was your battery good?




  
  LOG IN TO REPLY
Peter2516
THREAD ­ STARTER
Cream of the Crop
Avatar
26,554 posts
Gallery: 1005 photos
Best ofs: 1
Likes: 27320
Joined Oct 2010
Location: State of Washington
     
Aug 04, 2012 19:22 |  #3

rick_reno wrote in post #14814753 (external link)
if it's working with IS on, you could use it with IS on, i'd keep playing with it. this problem might go away on it's own. was your battery good?

Hi Rick thank you for your reply. It actually occurred right after I change my battery. The new battery that I just put in was fully charge. It is a third party but I've been using that battery and never have a problem like this. I notice also that in my 300mm in the barrel right after the glass where you connect the camera something circular is loose is that normal? Never notice it before. Thanks.


Peter
http://www.flickriver.​com/photos/peterbangay​an (external link)
EOS 1Dx Mark I, 7D Mark I & II / EF 600mm f/4L IS USM MK II / EF70-200mm f2.8L IS II USM / EF100 -400 f4.5-5.6L USM/ EFS 10-22mm/EFS 17-55mm/EFS 18-200mm/Canon 1.4x II/Canon 2x III/ 430EXII / 580EXII.

  
  LOG IN TO REPLY
phreeky
Goldmember
3,514 posts
Likes: 15
Joined Oct 2007
Location: Australia
     
Aug 05, 2012 06:23 |  #4

Peter2516 wrote in post #14814861 (external link)
Hi Rick thank you for your reply. It actually occurred right after I change my battery. The new battery that I just put in was fully charge. It is a third party but I've been using that battery and never have a problem like this. I notice also that in my 300mm in the barrel right after the glass where you connect the camera something circular is loose is that normal? Never notice it before. Thanks.

Can you explain this better? Reference a photo (either yours or another EF lens). It doesn't sound normal to me, but I'm not sure why it'd make the IS do crazy things. It actually sounds more like the IS unit cannot hold itself in a stationary position and may need replacing, but you should certainly look into this "loose" part first.




  
  LOG IN TO REPLY
Skul
Member
92 posts
Likes: 1
Joined Oct 2011
Location: SE Texas
     
Aug 05, 2012 07:20 |  #5

As a precaution and to eliminate one more suspect, you might try cleaning the contacts.
Sure wouldn't hurt, anyway.




  
  LOG IN TO REPLY
DreDaze
happy with myself for not saying anything stupid
Avatar
18,381 posts
Gallery: 49 photos
Likes: 3281
Joined Mar 2006
Location: S.F. Bay Area
     
Aug 05, 2012 11:48 |  #6

canon won't give you a price on repair over the phone...you'll have to send it in first....


Andre or Dre
gear list
Instagram (external link)
flickr (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
jmcgee131
Member
Avatar
249 posts
Gallery: 25 photos
Best ofs: 2
Likes: 77
Joined Jan 2011
Location: Indianapolis
     
Aug 05, 2012 12:36 |  #7

Keh did a repair to my non working 400 2.8 and WOW!! Great quality. I believe they have general quotes on the site just for reference. Www.keh.com (external link)


Feed back #1#2
Learning to read light one click at a time.

  
  LOG IN TO REPLY
Peter2516
THREAD ­ STARTER
Cream of the Crop
Avatar
26,554 posts
Gallery: 1005 photos
Best ofs: 1
Likes: 27320
Joined Oct 2010
Location: State of Washington
     
Aug 13, 2012 14:39 |  #8

Someone has the same problem and they were qouted 385.00 something total and because they are cps member ended up paying 159.00


Peter
http://www.flickriver.​com/photos/peterbangay​an (external link)
EOS 1Dx Mark I, 7D Mark I & II / EF 600mm f/4L IS USM MK II / EF70-200mm f2.8L IS II USM / EF100 -400 f4.5-5.6L USM/ EFS 10-22mm/EFS 17-55mm/EFS 18-200mm/Canon 1.4x II/Canon 2x III/ 430EXII / 580EXII.

  
  LOG IN TO REPLY
Peter2516
THREAD ­ STARTER
Cream of the Crop
Avatar
26,554 posts
Gallery: 1005 photos
Best ofs: 1
Likes: 27320
Joined Oct 2010
Location: State of Washington
     
Aug 13, 2012 14:39 |  #9

Skul wrote in post #14816445 (external link)
As a precaution and to eliminate one more suspect, you might try cleaning the contacts.
Sure wouldn't hurt, anyway.

I did this already and still did not work...


Peter
http://www.flickriver.​com/photos/peterbangay​an (external link)
EOS 1Dx Mark I, 7D Mark I & II / EF 600mm f/4L IS USM MK II / EF70-200mm f2.8L IS II USM / EF100 -400 f4.5-5.6L USM/ EFS 10-22mm/EFS 17-55mm/EFS 18-200mm/Canon 1.4x II/Canon 2x III/ 430EXII / 580EXII.

  
  LOG IN TO REPLY
Peter2516
THREAD ­ STARTER
Cream of the Crop
Avatar
26,554 posts
Gallery: 1005 photos
Best ofs: 1
Likes: 27320
Joined Oct 2010
Location: State of Washington
     
Aug 13, 2012 14:40 |  #10

jmcgee131 wrote in post #14817280 (external link)
Keh did a repair to my non working 400 2.8 and WOW!! Great quality. I believe they have general quotes on the site just for reference. Www.keh.com (external link)

I am going to give them a call thanks for the info..


Peter
http://www.flickriver.​com/photos/peterbangay​an (external link)
EOS 1Dx Mark I, 7D Mark I & II / EF 600mm f/4L IS USM MK II / EF70-200mm f2.8L IS II USM / EF100 -400 f4.5-5.6L USM/ EFS 10-22mm/EFS 17-55mm/EFS 18-200mm/Canon 1.4x II/Canon 2x III/ 430EXII / 580EXII.

  
  LOG IN TO REPLY
Peter2516
THREAD ­ STARTER
Cream of the Crop
Avatar
26,554 posts
Gallery: 1005 photos
Best ofs: 1
Likes: 27320
Joined Oct 2010
Location: State of Washington
     
Aug 13, 2012 14:42 |  #11

phreeky wrote in post #14816323 (external link)
Can you explain this better? Reference a photo (either yours or another EF lens). It doesn't sound normal to me, but I'm not sure why it'd make the IS do crazy things. It actually sounds more like the IS unit cannot hold itself in a stationary position and may need replacing, but you should certainly look into this "loose" part first.

It is very visible and when I shake it looking down at the other end of the lens (where you connect the lens to the camera) just right after the glass if you shake the lens you can see there is something loose that is moving.....it is a circular object.


Peter
http://www.flickriver.​com/photos/peterbangay​an (external link)
EOS 1Dx Mark I, 7D Mark I & II / EF 600mm f/4L IS USM MK II / EF70-200mm f2.8L IS II USM / EF100 -400 f4.5-5.6L USM/ EFS 10-22mm/EFS 17-55mm/EFS 18-200mm/Canon 1.4x II/Canon 2x III/ 430EXII / 580EXII.

  
  LOG IN TO REPLY
Peter2516
THREAD ­ STARTER
Cream of the Crop
Avatar
26,554 posts
Gallery: 1005 photos
Best ofs: 1
Likes: 27320
Joined Oct 2010
Location: State of Washington
     
Aug 13, 2012 14:47 |  #12

I brought it in to a local camera repair shop and the technician sad that it is the IS not working properly, he is saying about a magnetic field that suspends the IS when it is on....


Peter
http://www.flickriver.​com/photos/peterbangay​an (external link)
EOS 1Dx Mark I, 7D Mark I & II / EF 600mm f/4L IS USM MK II / EF70-200mm f2.8L IS II USM / EF100 -400 f4.5-5.6L USM/ EFS 10-22mm/EFS 17-55mm/EFS 18-200mm/Canon 1.4x II/Canon 2x III/ 430EXII / 580EXII.

  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

2,168 views & 0 likes for this thread
I think my 300mm F4L IS is broken....
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EF and EF-S Lenses 
AAA
x 1600
y 1600

Jump to forum...   •  Rules   •  Index   •  New posts   •  RTAT   •  'Best of'   •  Gallery   •  Gear   •  Reviews   •  Member list   •  Polls   •  Image rules   •  Search   •  Password reset

Not a member yet?
Register to forums
Registered members may log in to forums and access all the features: full search, image upload, follow forums, own gear list and ratings, likes, more forums, private messaging, thread follow, notifications, own gallery, all settings, view hosted photos, own reviews, see more and do more... and all is free. Don't be a stranger - register now and start posting!


COOKIES DISCLAIMER: This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies and to our privacy policy.
Privacy policy and cookie usage info.


POWERED BY AMASS forum software 2.1forum software
version 2.1 /
code and design
by Pekka Saarinen ©
for photography-on-the.net

Latest registered member was a spammer, and banned as such!
873 guests, 268 members online
Simultaneous users record so far is 15144, that happened on Nov 22, 2018

Photography-on-the.net Digital Photography Forums is the website for photographers and all who love great photos, camera and post processing techniques, gear talk, discussion and sharing. Professionals, hobbyists, newbies and those who don't even own a camera -- all are welcome regardless of skill, favourite brand, gear, gender or age. Registering and usage is free.