Approve the Cookies
This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies and our Privacy Policy.
OK
Index  •   • New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Guest
New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Register to forums    Log in

 
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras 
Thread started 10 Jun 2015 (Wednesday) 04:50
Search threadPrev/next
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

Banding stripes/bars or whatever on 5D3

 
Neilyb
Cream of the Crop
Avatar
5,189 posts
Gallery: 19 photos
Likes: 430
Joined Sep 2005
Location: Munich
     
Jun 12, 2015 02:36 |  #31

Have you tried the Tamron lens with and without VC? Could be the VC is causing some kind of interference?


http://natureimmortal.​blogspot.com (external link)

http://www.natureimmor​tal.com (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)
stripi
THREAD ­ STARTER
Member
72 posts
Likes: 3
Joined Oct 2010
Post edited over 3 years ago by stripi. (3 edits in all)
     
Jun 12, 2015 15:05 |  #32

just tried, vc has no influence, problem is occuring independt from VC....




  
  LOG IN TO REPLY
LincsRP
Senior Member
427 posts
Gallery: 1 photo
Likes: 40
Joined Mar 2007
Location: Lincolnshire,UK
     
Jun 12, 2015 16:05 |  #33

stripi wrote in post #17593287 (external link)
so...i let the camera to be checked in authorised service...they think there is no failure/mistake...i made small test with 3 different cards (1x CF Lexar and 2X SD Lexar and Fuji) and the problems occured with all of them...I also checked old photos...the problems occured only in combination 5d3+tamron 70-200 VC+AF Servo....with other lenses there is no this banding...

https://drive.google.c​om …ZKd0RkeWp0RFk&u​sp=sharing (external link)

2 raw files are saved on the link above....push up shadows to se the stripes better (bottom of the landscape oriented photo and riht end on portait)

no idea what to do :)

I loaded the above files into Canon DPP and cannot see any banding at '0' exp comp, +1 or +2 comp. I enlarged them to 200% and still couldn't see any banding. As I mentioned before, try shooting some jpegs and see if the banding is there then. If it isn't then it's in your raw conversion somehow.


Steve
www.lincsracephotos.co​.uk (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
ThreeHounds
Senior Member
Avatar
719 posts
Gallery: 72 photos
Likes: 309
Joined Mar 2014
Location: Delray Beach, Fl USA
Post edited over 3 years ago by ThreeHounds.
     
Jun 12, 2015 16:22 |  #34

I just processed in PS CC2014. Pushed the shadows and exposure a little and definitely see banding that stats about halfway down the frame in the horizontal. Didn't look at the portrait shot. Click on the link to see the larger version.
Definitely something funny happening there. Interesting to see what the shop says.


IMAGE: https://c1.staticflickr.com/1/433/18127950383_4282486088_b.jpg
IMAGE LINK: https://flic.kr/p/tBUu​5F  (external link) screenshot_80 (external link) by 3.hounds, on Flickr"] (external link)

Edit: Correction, not halfway, the bottom 1/8 of frame.

5D MkIII | 7D | Bronica ETRS
EF 24-105 f/4 L | EF 85mm f/1.8 USM | EF 17-40 f/4 L | EF 70-300 f/4 L | 105 f/3.5 Zenzanon | Tamron SP90 f/2.8 Di Macro VC USM
flickr (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
LincsRP
Senior Member
427 posts
Gallery: 1 photo
Likes: 40
Joined Mar 2007
Location: Lincolnshire,UK
     
Jun 12, 2015 16:40 |  #35

Threehounds, I loaded the shot doing the volleyball action and got no banding. Then went back and processed the one you highlight and did get banding.

So, that's natural light vs. artificial light.

Does the 5D3 shutter work horizontal or vertical?


Steve
www.lincsracephotos.co​.uk (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
ThreeHounds
Senior Member
Avatar
719 posts
Gallery: 72 photos
Likes: 309
Joined Mar 2014
Location: Delray Beach, Fl USA
     
Jun 12, 2015 16:50 as a reply to  @ LincsRP's post |  #36

Vertically


5D MkIII | 7D | Bronica ETRS
EF 24-105 f/4 L | EF 85mm f/1.8 USM | EF 17-40 f/4 L | EF 70-300 f/4 L | 105 f/3.5 Zenzanon | Tamron SP90 f/2.8 Di Macro VC USM
flickr (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
ThreeHounds
Senior Member
Avatar
719 posts
Gallery: 72 photos
Likes: 309
Joined Mar 2014
Location: Delray Beach, Fl USA
Post edited over 3 years ago by ThreeHounds.
     
Jun 12, 2015 16:57 as a reply to  @ LincsRP's post |  #37

It's there too, on the right side. I had to push it a little further than the indoor shot, but it's there.

IMAGE: https://c1.staticflickr.com/9/8833/18561385588_fd4f20ec96_b.jpg
IMAGE LINK: https://flic.kr/p/uhcX​gs  (external link) screenshot_81 (external link) by 3.hounds (external link), on Flickr

5D MkIII | 7D | Bronica ETRS
EF 24-105 f/4 L | EF 85mm f/1.8 USM | EF 17-40 f/4 L | EF 70-300 f/4 L | 105 f/3.5 Zenzanon | Tamron SP90 f/2.8 Di Macro VC USM
flickr (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
LincsRP
Senior Member
427 posts
Gallery: 1 photo
Likes: 40
Joined Mar 2007
Location: Lincolnshire,UK
     
Jun 13, 2015 12:49 as a reply to  @ ThreeHounds's post |  #38

Ok, I see it now. I was looking in the darkest areas - either that or I was half asleep ...


Steve
www.lincsracephotos.co​.uk (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
stripi
THREAD ­ STARTER
Member
72 posts
Likes: 3
Joined Oct 2010
     
Jun 15, 2015 02:22 |  #39

after some research, I found out that it shall be AI Servo interference banding:

http://www.dpreview.co​m/reviews/CANONEOS5d/2​5 (external link)

But I did not get if this is camera failure, or lens failure or just the fact that those 2 doesn´t work when paired?

Dous anyone has experience with this issue?




  
  LOG IN TO REPLY
ThreeHounds
Senior Member
Avatar
719 posts
Gallery: 72 photos
Likes: 309
Joined Mar 2014
Location: Delray Beach, Fl USA
     
Jun 15, 2015 07:35 as a reply to  @ stripi's post |  #40

They're saying its RFI or some other interference occurring in AI Servo. More with some lenses than others and only at higher ISOs. Doesn't sound like camera failure, although I haven't seen any reports of this in the Mk lll, just the 5d C.
Interested in seeing what your shop says...


5D MkIII | 7D | Bronica ETRS
EF 24-105 f/4 L | EF 85mm f/1.8 USM | EF 17-40 f/4 L | EF 70-300 f/4 L | 105 f/3.5 Zenzanon | Tamron SP90 f/2.8 Di Macro VC USM
flickr (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
stripi
THREAD ­ STARTER
Member
72 posts
Likes: 3
Joined Oct 2010
     
Jun 15, 2015 07:40 |  #41

they have said nothing...first time that they saw such issue...they are trying to clarify it sith canon directly...i can only wait to see what will be result...




  
  LOG IN TO REPLY
LincsRP
Senior Member
427 posts
Gallery: 1 photo
Likes: 40
Joined Mar 2007
Location: Lincolnshire,UK
Post edited over 3 years ago by LincsRP.
     
Jun 15, 2015 09:59 as a reply to  @ stripi's post |  #42

Did you update to 1.3.3 firmware? This sometimes fixes bugs.


Steve
www.lincsracephotos.co​.uk (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
Submariner
Goldmember
Avatar
3,028 posts
Likes: 47
Joined May 2012
Location: London
Post edited over 3 years ago by Submariner.
     
Jun 15, 2015 12:25 |  #43

stripi wrote in post #17597410 (external link)
after some research, I found out that it shall be AI Servo interference banding:

http://www.dpreview.co​m/reviews/CANONEOS5d/2​5 (external link)

But I did not get if this is camera failure, or lens failure or just the fact that those 2 doesn´t work when paired?

Dous anyone has experience with this issue?

Not seen banding on my 5D3.
Only ever issue was a band when using studio flash at 1/200. They had a duration of 1/1100 sec But was OK with Speeedlights at 1/200 or above in HSS mode ( but that is very different ).

My issue is known and documented, that studio lights need to be less than the sync shutter speed or you can see the shutter! But its In the manual and dropping to 1/160 cured it totally.
NB I swapped the camera as initially I and the retailer thought it was a faulty camera.
Same thing on the replacement with a radically later serial number.

Interestingly upgrading the studio lights to the best/latest Bowens that have a shutter duration of 1/3,000 sec also cured it.
But my issue is different to this one.

I think yours may be a sensor - camera fault


Canon EOS 5DS R, Canon EF 70-200 F2.8 L Mk II IS USM, Canon EF 70-300 F4-5.6 L IS USM, EF 40mm F2.8 STM , RC6 Remote. Canon STE-3 Radio Flash Controller, Canon 600 EX RT x4 , YN 560 MkII x2 ; Bowens GM500PRO x4 , Bowens Remote Control. Bowens Pulsar TX, RX Radio Transmitter and Reciever Cards. Bowens Constant 530 Streamlights 600w x 4 Sold EOS 5D Mk III, 7D, EF 50mm F1.8, 430 EX Mk II, Bowens GM500Rs x4

  
  LOG IN TO REPLY
stripi
THREAD ­ STARTER
Member
72 posts
Likes: 3
Joined Oct 2010
     
Jun 15, 2015 13:04 as a reply to  @ LincsRP's post |  #44

FW is updated to 133 few days ago...




  
  LOG IN TO REPLY
stripi
THREAD ­ STARTER
Member
72 posts
Likes: 3
Joined Oct 2010
Post edited over 3 years ago by stripi.
     
Jun 16, 2015 13:38 |  #45

so, short update if somebody is interested...I tried today my lens with 3 different 5d3s and I tried my 5d3 with another lens...in all cases i got the same problem and always in the aproximately the same position of the sensor as on my examples....no idea what to do :grin::-x:!:?




  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

12,918 views & 3 likes for this thread
Banding stripes/bars or whatever on 5D3
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras 
AAA
x 1600
y 1600

Jump to forum...   •  Rules   •  Index   •  New posts   •  RTAT   •  'Best of'   •  Gallery   •  Gear   •  Reviews   •  Member list   •  Polls   •  Image rules   •  Search   •  Password reset

Not a member yet?
Register to forums
Registered members may log in to forums and access all the features: full search, image upload, follow forums, own gear list and ratings, likes, more forums, private messaging, thread follow, notifications, own gallery, all settings, view hosted photos, own reviews, see more and do more... and all is free. Don't be a stranger - register now and start posting!


COOKIES DISCLAIMER: This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies and to our privacy policy.
Privacy policy and cookie usage info.


POWERED BY AMASS forum software 2.1forum software
version 2.1 /
code and design
by Pekka Saarinen ©
for photography-on-the.net

Latest registered member is brotherbear86
797 guests, 268 members online
Simultaneous users record so far is 6430, that happened on Dec 03, 2017

Photography-on-the.net Digital Photography Forums is the website for photographers and all who love great photos, camera and post processing techniques, gear talk, discussion and sharing. Professionals, hobbyists, newbies and those who don't even own a camera -- all are welcome regardless of skill, favourite brand, gear, gender or age. Registering and usage is free.