Approve the Cookies
This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies and our Privacy Policy.
OK
Index  •   • New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Guest
New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Register to forums    Log in

 
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras 
Thread started 25 Sep 2014 (Thursday) 11:18
Search threadPrev/next
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

Simple Magic Lantern question...

 
Intheswamp
Goldmember
1,061 posts
Gallery: 33 photos
Best ofs: 1
Likes: 291
Joined Sep 2013
Location: South Alabama
     
Sep 25, 2014 11:18 |  #1

I've used CHDK on Canon point-and-shoot cameras and it does a great job of "enhancing" the functions of those cameras. CHDK resides only on the memory card without altering or replacing the camera's firmware *except* when the CHDK card is being used.

I'm thinking that Magic Lantern works the same way...??? No permanent change to the camera's firmware (a T2i/550 in my case)??? Simply take the ML card out of the camera and replace it with a non-ML card and I'm back to the OE firmware with no changes made to the camera itself???

Just wanting to be sure of what I'm doing before I try Magic Lantern.

Thanks!
Ed


www.beeweather.com (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)
DutchinCLE
Goldmember
1,922 posts
Gallery: 37 photos
Likes: 668
Joined Jun 2012
     
Sep 25, 2014 11:19 |  #2

You are correct. it doesn't make permanent changes.


Bas
Flickr (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
WaltA
Goldmember
Avatar
3,855 posts
Gallery: 10 photos
Likes: 108
Joined Feb 2006
Location: White Rock, BC, Canada
     
Sep 25, 2014 12:52 |  #3

Not quite true.

It actually does make one semi-permanent change to the firmware. It changes a "bootflag" in the the firmware to try to boot off the card. If it doesn't find the ML software on the card it just boots regularly.

In ML for my 5Dc you could run the install program again to change the "bootflag" back to its original state that doesn't boot from the card.


Walt
400D, 5D, 7D and a bag of stuff

  
  LOG IN TO REPLY
Intheswamp
THREAD ­ STARTER
Goldmember
1,061 posts
Gallery: 33 photos
Best ofs: 1
Likes: 291
Joined Sep 2013
Location: South Alabama
     
Sep 25, 2014 21:35 as a reply to  @ WaltA's post |  #4

Thanks for the replies. I loaded ML up with no problems. Somewhere in my initial fumbling around with the menus I managed to delete HDR bracketing (something I'm interested in). :( It was gone. I ended up reformatting the memory card (and checking the "remove Magic Lantern" box) and then "updated" the Canon firmware to remove the "ML" addition to the firmware name. The results were that the firmware version name when back to the original name and I guess removed the boot flag. I then did another install of ML and got the HDR back.

It seems to be working pretty good, though I've there's lots of things there that I'm not familiar with. I think the HDR function will be worth the effort, if nothing else. I did find out that my T2i has 26k shutter clicks, so I should be "good to go" for a while. :)

Anyhow, it's something new to tinker with. ;)
Ed


www.beeweather.com (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
ejenner
Goldmember
Avatar
3,622 posts
Gallery: 66 photos
Likes: 479
Joined Nov 2011
Location: Denver, CO
     
Sep 25, 2014 22:07 as a reply to  @ Intheswamp's post |  #5

OK, I'm not sure how you 'deleted' the HDR, but in case you do that again, or with something else, there is a much easier way to get it back.

I can't remember exactly now - but you probably just hid it - there is a way of customizing the menu. The only thing you can do like 'deleting' something is actually the modules and that would be to simply disable loading them.

I know this doesn't tell you exactly what to do if it happens again, but might point you in the right direction.

As you found out though, it's pretty hard to really screw it up even with all the multiple firmware updates and things you went through.


Edward Jenner
5DIII, 7DII, M6, GX1 II,M11-22, Sig15mm FE,16-35 F4,TS-E 17,Sig 18-250 OS Macro,M18-150,24-105,T45 1.8VC,70-200 f4 IS,70-200 2.8 vII,Sig 85 1.4,100L,135L,400DOII.
http://www.flickr.com/​photos/48305795@N03/ (external link)
https://www.facebook.c​om/edward.jenner.372/p​hotos (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
Intheswamp
THREAD ­ STARTER
Goldmember
1,061 posts
Gallery: 33 photos
Best ofs: 1
Likes: 291
Joined Sep 2013
Location: South Alabama
     
Sep 26, 2014 07:46 as a reply to  @ ejenner's post |  #6

Thanks for the feedback, ejenner. I'll definitely keep that in mind. Going back through the user manual I found a short "Display hidden menus" section. This is probably what happened but I certainly don't recall doing anything involving a configuration screen or anything....I probably discovered an undocumented feature. ;) If it happens again I'll definitely be looking for a restore/relist/whateve​r feature.

Yes, installing Magic Lantern was very simple compared to installing CHDK on a point-and-shoot. I went through the steps and thought to myself..."this is it...this is all I've gotta do?". :) I've still got a learning curve ahead of me as there are lots of things that I have no idea what they're for...but, I'll just avoid those things for now and tinker with what I want to. Simply for the shutter-count, expanded HDR bracketing, and the intervalometer ML is worth the price!!! ;) :lol:

Ed


www.beeweather.com (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
StayFrosty
Senior Member
Avatar
407 posts
Likes: 6
Joined Aug 2012
Location: UK
     
Sep 26, 2014 07:50 |  #7

Intheswamp wrote in post #17178555 (external link)
I've still got a learning curve ahead of me as there are lots of things that I have no idea what they're for...but, I'll just avoid those things for now and tinker with what I want to. Simply for the shutter-count, expanded HDR bracketing, and the intervalometer ML is worth the price!!! ;) :lol:

Ed

Ha! Me too, I've had ML installed for years now and I still only really use the HDR and intervalomter, I've had a play but I've still no idea of the benefits of quite a lot of the other options!


flickr (external link) Vimeo (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

1,238 views & 0 likes for this thread
Simple Magic Lantern question...
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras 
AAA
x 1600
y 1600

Jump to forum...   •  Rules   •  Index   •  New posts   •  RTAT   •  'Best of'   •  Gallery   •  Gear   •  Reviews   •  Member list   •  Polls   •  Image rules   •  Search   •  Password reset

Not a member yet?
Register to forums
Registered members may log in to forums and access all the features: full search, image upload, follow forums, own gear list and ratings, likes, more forums, private messaging, thread follow, notifications, own gallery, all settings, view hosted photos, own reviews, see more and do more... and all is free. Don't be a stranger - register now and start posting!


COOKIES DISCLAIMER: This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies and to our privacy policy.
Privacy policy and cookie usage info.


POWERED BY AMASS forum software 2.1forum software
version 2.1 /
code and design
by Pekka Saarinen ©
for photography-on-the.net

Latest registered member is jwinslow7
757 guests, 304 members online
Simultaneous users record so far is 6430, that happened on Dec 03, 2017

Photography-on-the.net Digital Photography Forums is the website for photographers and all who love great photos, camera and post processing techniques, gear talk, discussion and sharing. Professionals, hobbyists, newbies and those who don't even own a camera -- all are welcome regardless of skill, favourite brand, gear, gender or age. Registering and usage is free.