Approve the Cookies
This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies and our Privacy Policy.
OK
Index  •   • New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Guest
New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Register to forums    Log in

 
FORUMS General Gear Talk Computers 
Thread started 31 Jan 2018 (Wednesday) 21:30
Search threadPrev/next
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

Need Help - WD My Cloud

 
ShotByTom
Goldmember
Avatar
2,976 posts
Gallery: 10 photos
Likes: 75
Joined Aug 2005
Location: Indianapolis
     
Jan 31, 2018 21:30 |  #1

I have had a WD My Cloud personal Cloud device for several years. For some reason it has stopped working and I can no longer access the drive. I removed the hard drive from the enclosure, and it is a WD Red 4 TB, but it has a proprietary software on it that won't let me format the hard drive to use outside of the My Cloud Enclosure.

I put the hard drive into an enclosure, and Apple Disk Utility app can see the drive, but won't let me do anything to it, can't delete partitions, can erase..nothing!

The drive has been sorted into 7 different partitions and are labeled disk4s1 - disk4s7.

Anyone know of a way, or app, that will let me wipe the hard drive so I can use it outside of WD My Cloud?

I've attached a screen shot of the Disk Utility.

Thank you in advance!


HOSTED PHOTO
please log in to view hosted photos in full size.


Gear
Website (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)
John ­ from ­ PA
Cream of the Crop
8,065 posts
Likes: 502
Joined May 2003
Location: Southeast Pennsylvania
Post edited 6 months ago by John from PA.
     
Feb 01, 2018 10:21 |  #2

https://support.wdc.co​m …base/answer.asp​x?ID=11866 (external link) may be worth investigating.




  
  LOG IN TO REPLY
ShotByTom
THREAD ­ STARTER
Goldmember
Avatar
2,976 posts
Gallery: 10 photos
Likes: 75
Joined Aug 2005
Location: Indianapolis
     
Feb 01, 2018 10:32 as a reply to  @ John from PA's post |  #3

I can't do that because My Cloud is not connecting to the internet, and my computer doesn't find it. I've already pulled the HD out, I just want to format it, and use it in another enclosure.


Gear
Website (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
georgesm
Mostly Lurking
11 posts
Joined Nov 2011
Location: OHIO
     
Feb 01, 2018 11:01 as a reply to  @ ShotByTom's post |  #4

In disk utilities, go to the menu at the top of the page and select view, Show All Devices. The physical drive name should show up with the Volumes listed underneath. Select the physical drive name and you should be able to reformat the drive for use in an external enclosure.




  
  LOG IN TO REPLY
keeperseeker
Cream of the Crop
Avatar
7,549 posts
Gallery: 114 photos
Likes: 1303
Joined Dec 2011
Location: b.c. canada
     
Feb 01, 2018 11:03 |  #5

Did this happen right after a Windows 10 update ?


I think I thought I thunk,,just before I made a stunk !

  
  LOG IN TO REPLY
ShotByTom
THREAD ­ STARTER
Goldmember
Avatar
2,976 posts
Gallery: 10 photos
Likes: 75
Joined Aug 2005
Location: Indianapolis
     
Feb 01, 2018 11:23 as a reply to  @ georgesm's post |  #6

I tried that, but Disk Utility gives an error every time.


Gear
Website (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
ShotByTom
THREAD ­ STARTER
Goldmember
Avatar
2,976 posts
Gallery: 10 photos
Likes: 75
Joined Aug 2005
Location: Indianapolis
     
Feb 01, 2018 11:23 as a reply to  @ keeperseeker's post |  #7

No, I'm using Mac OS.


Gear
Website (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
John ­ from ­ PA
Cream of the Crop
8,065 posts
Likes: 502
Joined May 2003
Location: Southeast Pennsylvania
     
Feb 01, 2018 13:44 |  #8

ShotByTom wrote in post #18554080 (external link)
No, I'm using Mac OS.

One more reason I'm not crazy about Mac. See if the thread at https://community.wd.c​om/t/re-format-hd/136802 (external link) is of any help.




  
  LOG IN TO REPLY
Pekka
El General Moderator
Avatar
17,585 posts
Gallery: 35 photos
Best ofs: 7
Likes: 1354
Joined Mar 2001
Location: Hellsinki, Finland
     
Feb 02, 2018 17:29 |  #9

Similar problem in http://www.tomshardwar​e.co.uk …b-remove-disk-format.html (external link)

Take the drive to Windows PC and try the disk management tool there.

Other option is a Linux machine.


The Forum Boss, El General Moderator
AMASS 2.1 Changelog (installed here now)

  
  LOG IN TO REPLY
BigAl007
Cream of the Crop
7,748 posts
Gallery: 540 photos
Best ofs: 1
Likes: 1511
Joined Dec 2010
Location: Repps cum Bastwick, Gt Yarmouth, Norfolk, UK.
     
Feb 04, 2018 02:20 |  #10

Even if you don't have access to a computer with a different operating system Linux could be your answer. There are a number of Linux distributions around that can be put on a USB memory stick, and run from there. Linux is usually pretty good at low level disk management.

I used to regularly use a Linux install disk to get access to the partioning tools back in the days of Win 95 to sort out some drive problems.

Alan


My Flickr (external link)
My new Aviation images blog site (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
ShotByTom
THREAD ­ STARTER
Goldmember
Avatar
2,976 posts
Gallery: 10 photos
Likes: 75
Joined Aug 2005
Location: Indianapolis
     
Feb 04, 2018 17:45 |  #11

Thank you both, I'm going to try Windows first, hopefully it will work!


Gear
Website (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
Perfectly ­ Frank
I'm too sexy for my lens
3,758 posts
Gallery: 48 photos
Likes: 1172
Joined Oct 2010
     
Feb 05, 2018 02:37 |  #12

ShotByTom wrote in post #18553761 (external link)
I have had a WD My Cloud personal Cloud device for several years. For some reason it has stopped working and I can no longer access the drive. I removed the hard drive from the enclosure, and it is a WD Red 4 TB, but it has a proprietary software on it that won't let me format the hard drive to use outside of the My Cloud Enclosure.

I put the hard drive into an enclosure, and Apple Disk Utility app can see the drive, but won't let me do anything to it, can't delete partitions, can erase..nothing!

thumbnail
Hosted photo: posted by ShotByTom in
./showthread.php?p=185​53761&i=i55871687
forum: Computers

I'm curious, after you removed the HD from the My Cloud enclosure then placed it in another enclousure, were you able to access the files on the HD? I assume you had photos stored on the drive.

The idea of having proprietary software on the HD makes me uneasy. Although these storage/backup devices are popular and handy, I'd rather use a bare HD and docking station.


My flickr albums (external link)
My Best Aviation Photos (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
ShotByTom
THREAD ­ STARTER
Goldmember
Avatar
2,976 posts
Gallery: 10 photos
Likes: 75
Joined Aug 2005
Location: Indianapolis
     
Feb 05, 2018 19:23 as a reply to  @ Perfectly Frank's post |  #13

No, I am not able to view anything on the drives. Fortunately, these drives were used for remote access to photos and not a part of my back up process. That was a huge concern when I found out I couldn't access anything on them. I will not be using these again!


Gear
Website (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
John ­ from ­ PA
Cream of the Crop
8,065 posts
Likes: 502
Joined May 2003
Location: Southeast Pennsylvania
     
Feb 05, 2018 21:10 |  #14

I'd try Nuke & Boot a try to wipe the drive then start from scratch.




  
  LOG IN TO REPLY
gjl711
According to the lazy TF, My flatulence rates
Avatar
54,335 posts
Likes: 1741
Joined Aug 2006
Location: Deep in the heart of Texas
     
Feb 05, 2018 21:53 |  #15

If the drive is several years old and you don't care about the data, and it has already failed once, I would not trust this drive any more even if you manage to re-format. For $130 you can get a new drive.


Not sure why, but call me JJ.
I used to hate math but then I realised decimals have a point.
.
::Flickr:: (external link)
::Gear::

  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

1,648 views & 3 likes for this thread
Need Help - WD My Cloud
FORUMS General Gear Talk Computers 
AAA
x 1600
y 1600

Jump to forum...   •  Rules   •  Index   •  New posts   •  RTAT   •  'Best of'   •  Gallery   •  Gear   •  Reviews   •  Member list   •  Polls   •  Image rules   •  Search   •  Password reset

Not a member yet?
Register to forums
Registered members may log in to forums and access all the features: full search, image upload, follow forums, own gear list and ratings, likes, more forums, private messaging, thread follow, notifications, own gallery, all settings, view hosted photos, own reviews, see more and do more... and all is free. Don't be a stranger - register now and start posting!


COOKIES DISCLAIMER: This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies and to our privacy policy.
Privacy policy and cookie usage info.


POWERED BY AMASS forum software 2.1forum software
version 2.1 /
code and design
by Pekka Saarinen ©
for photography-on-the.net

Latest registered member is dantonpaxton
751 guests, 351 members online
Simultaneous users record so far is 6430, that happened on Dec 03, 2017

Photography-on-the.net Digital Photography Forums is the website for photographers and all who love great photos, camera and post processing techniques, gear talk, discussion and sharing. Professionals, hobbyists, newbies and those who don't even own a camera -- all are welcome regardless of skill, favourite brand, gear, gender or age. Registering and usage is free.