Approve the Cookies
This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies and our Privacy Policy.
OK
Index  •   • New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Guest
New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Register to forums    Log in

 
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras 
Thread started 16 Mar 2010 (Tuesday) 15:27
Search threadPrev/next
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

Problems with 7D and battery life

 
adrian5127
Cream of the Crop
Avatar
6,208 posts
Likes: 1
Joined Jul 2008
Location: London
     
Mar 16, 2010 15:27 |  #1

Has anyone had any issues with there 7D and battery performance, when I leave my battery in the camera for a week I come back and the camera tells me it has no charge left in it. I put it in the charger and it tells me the battery is half charge or whatever I left it with, charges quickly puts it in the camera and it shows it is fully charged. When it does it I have taken the battery out and put it back in and still shows no charge. With the 40D I could leave a battery in it for ages and it never noticable ran down

Initially I thought it was the battery so I took it back to the shop and got a replacement, same problem and with the canon spare I got. The problem has to be with the camera which came with the latest firmware update. I am going to phone the shop I got it from tomorrow but I thought I would pick your brains.


Adrian
SE UK Thread here***Kit***smugmug (external link)
Wedding photography kent (external link)
Wedding photographer kent (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)
Hobbes330i
Senior Member
271 posts
Joined Jun 2005
Location: Los Angeles, CA
     
Mar 16, 2010 16:28 |  #2

Doesn't sound normal. It's probably your camera.


7D | 5D
1
7-40L, 24-105L, 70-300 DO, Sigma 30 and 50, Tamron 28-75 f/2.8, Tamron 17-50 f/2.8 alphabet soup

  
  LOG IN TO REPLY
Mocows
Goldmember
Avatar
1,055 posts
Joined Feb 2009
Location: Richmond, BC
     
Mar 16, 2010 16:36 |  #3

Probably the camera but have you tried reinstalling the firmware to make sure?


7D | XSi + Phottix Grip | 400 F/5.6 | 70-200 F/4 | Sigma 30 f/1.4 | Sigma 10-20 f/4-5.6 |430ex | Horusbennu C-2830V | Photo Clam PC-33
flickr gallery (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
adrian5127
THREAD ­ STARTER
Cream of the Crop
Avatar
6,208 posts
Likes: 1
Joined Jul 2008
Location: London
     
Mar 16, 2010 17:00 |  #4

Mocows wrote in post #9809796 (external link)
Probably the camera but have you tried reinstalling the firmware to make sure?

I haven't, do you think it will make a difference? or is it a case of it is worth a try


Adrian
SE UK Thread here***Kit***smugmug (external link)
Wedding photography kent (external link)
Wedding photographer kent (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
Hobbes330i
Senior Member
271 posts
Joined Jun 2005
Location: Los Angeles, CA
     
Mar 16, 2010 17:04 |  #5

Are you storing your camera in a cold environment?


7D | 5D
1
7-40L, 24-105L, 70-300 DO, Sigma 30 and 50, Tamron 28-75 f/2.8, Tamron 17-50 f/2.8 alphabet soup

  
  LOG IN TO REPLY
adrian5127
THREAD ­ STARTER
Cream of the Crop
Avatar
6,208 posts
Likes: 1
Joined Jul 2008
Location: London
     
Mar 16, 2010 17:15 |  #6

no normal room temperature. I will try reinstalling the firmware as I have one battery which is about half charged which the camera does nothing when I switch it on and a fully charged battery which it is acknowledging as fully charged.....fingers crossed


Adrian
SE UK Thread here***Kit***smugmug (external link)
Wedding photography kent (external link)
Wedding photographer kent (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
Mocows
Goldmember
Avatar
1,055 posts
Joined Feb 2009
Location: Richmond, BC
     
Mar 16, 2010 18:46 |  #7

adrian5127 wrote in post #9809956 (external link)
I haven't, do you think it will make a difference? or is it a case of it is worth a try

It's a "it won't hurt" case. I know generally during troubleshooting, they'll ask you to reset the firmware if possible.


7D | XSi + Phottix Grip | 400 F/5.6 | 70-200 F/4 | Sigma 30 f/1.4 | Sigma 10-20 f/4-5.6 |430ex | Horusbennu C-2830V | Photo Clam PC-33
flickr gallery (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
adrian5127
THREAD ­ STARTER
Cream of the Crop
Avatar
6,208 posts
Likes: 1
Joined Jul 2008
Location: London
     
Mar 16, 2010 19:04 |  #8

Just re installed the firmware and it is now recognising the battery showing it to be at 43% instead of absolutely nothing so fingers crossed that may have done the trick but I will monitor over a week or so to make sure. I will keep you updated

Moscows thank you very much


Adrian
SE UK Thread here***Kit***smugmug (external link)
Wedding photography kent (external link)
Wedding photographer kent (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
adrian5127
THREAD ­ STARTER
Cream of the Crop
Avatar
6,208 posts
Likes: 1
Joined Jul 2008
Location: London
     
Mar 18, 2010 14:12 |  #9

Sadly the following day when I turned the camera on the battery indicator was blinking, turned it off then on and absolutely dead. Have phone the store and persuaded them to exchange it for a new one. Lady I spoke to said it was not the first one she had come across but could not confirm if it was another 7D as looking at another thread on here the 1D MK IV has a similar issues but fortunately only very few seem to be affected. Shame as I am really happy with the 7D although I have only used it for still photography.


Adrian
SE UK Thread here***Kit***smugmug (external link)
Wedding photography kent (external link)
Wedding photographer kent (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

1,368 views & 0 likes for this thread
Problems with 7D and battery life
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras 
AAA
x 1600
y 1600

Jump to forum...   •  Rules   •  Index   •  New posts   •  RTAT   •  'Best of'   •  Gallery   •  Gear   •  Reviews   •  Member list   •  Polls   •  Image rules   •  Search   •  Password reset

Not a member yet?
Register to forums
Registered members may log in to forums and access all the features: full search, image upload, follow forums, own gear list and ratings, likes, more forums, private messaging, thread follow, notifications, own gallery, all settings, view hosted photos, own reviews, see more and do more... and all is free. Don't be a stranger - register now and start posting!


COOKIES DISCLAIMER: This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies and to our privacy policy.
Privacy policy and cookie usage info.


POWERED BY AMASS forum software 2.1forum software
version 2.1 /
code and design
by Pekka Saarinen ©
for photography-on-the.net

Latest registered member is Panzer90
1133 guests, 330 members online
Simultaneous users record so far is 15144, that happened on Nov 22, 2018

Photography-on-the.net Digital Photography Forums is the website for photographers and all who love great photos, camera and post processing techniques, gear talk, discussion and sharing. Professionals, hobbyists, newbies and those who don't even own a camera -- all are welcome regardless of skill, favourite brand, gear, gender or age. Registering and usage is free.