Approve the Cookies
This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies and our Privacy Policy.
OK
Index  •   • New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Guest
New posts  •   • RTAT  •   • 'Best of'  •   • Gallery  •   • Gear  •   • Reviews
Register to forums    Log in

 
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras 
Thread started 03 Aug 2010 (Tuesday) 04:40
Search threadPrev/next
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

7D Freezes or locks up.

 
jwcdds
Cream of the Crop
Avatar
14,925 posts
Gallery: 1738 photos
Best ofs: 5
Likes: 5627
Joined Aug 2004
Location: Santa Monica, CA
     
Aug 30, 2010 16:58 |  #16

Must be a European 7D thing. :D


Julian
Gear/Feedbacks | SmugMug (external link) | Flickr (external link) | Blog (external link) | Instagram (external link) | YouTube (external link)
My Reviews | "The Mighty One" (external link) | "EF 85mm f/1.4 L IS Review" (external link)
Founding member and President of the BOGUS Photo Club (Blatantly-Over-Geared & Under-Skilled)

  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)
ccp900
Goldmember
1,569 posts
Likes: 144
Joined Jun 2006
     
Aug 31, 2010 23:32 |  #17

did you go to 1.2.2? you can downgrade back to 1.1.0 using EOS utility, then you can go back up to 1.2.2 after testing with 1.1.0 if its still acting up.

canon supposedly said you cant downgrade but i saw quite a few threads over at dpreview showing people were actually able to downgrade but they had to use EOS utility, you cant downgrade via the CF card method.


[Sony A7R Mark 3 | Sony A7S | Sony Zeiss 16-35m f/4.0 | Sony FE 85m f1.8 | Sony FE 20m f1.8 G | Samyang 18m f2.8 | Samyang 45m f1.8 | Zeiss Batis 40m f2 | Sony FE 28m f2 | Sony Zeiss 55m f1.8 | Sony FE 28-70m f/3.5-5.6 | Helios 44-2 | Helios 44-3 | Nikon 105m f/2.5 AIS | Contax Zeiss Planar 50m f1.7 | Contax Zeiss Planar 100m f2 | Voigtlander Nokton 40m f/1.4 | Canon 24-105m f/4.0L | Canon 85m f/1.8 | Sigma 30m f/1.4 | Canon 10-22m f/3.5-4.5 | Canon 100m f/2.8 Macro USM | Canon 580 EX Ver 1.0]

  
  LOG IN TO REPLY
stickshift
Senior Member
533 posts
Joined Nov 2009
Location: Missouri
     
Sep 01, 2010 00:33 |  #18

jwcdds wrote in post #10818575 (external link)
Must be a European 7D thing. :D

Nope, happens on my USA version too. Very occasionally.


7D, 5D mark II
17-40, 24-70 II, 70-200 f/4 IS, Zeiss 35/2, 85/1.8, 135/2, 400/5.6

  
  LOG IN TO REPLY
smv81147
Member
59 posts
Joined May 2009
     
Sep 01, 2010 01:52 |  #19

Happened to me as well as described by Op. After upgrade and when the camera went to hibernate mode. ER 30 or something, and it froze. Had to shut off, take out battery etc... Meanwhile i lost some nice action shots of my son doing slalom in water skiing...


______________
5DMKIII, 7D Gripped, 16-35/2.8LII, 24/1.4LII, 50/1.2L, 100/2.8L Macro, 70-200IS-II/2.8L, 300/4L, 400/2.8L, MP-E 65/2.8 Macro, MT-24EX Macro Twin Lite Ringlite, Speedlite 270EX, Speedlite 600EX-RTE, PowerShot S95, OM-D E-M5, Lumix 12-35 f/2.8

  
  LOG IN TO REPLY
ccp900
Goldmember
1,569 posts
Likes: 144
Joined Jun 2006
     
Sep 01, 2010 04:17 |  #20

damnit...i waited so long not upgrading coz i wanted all the bugs out....waited soooooo long then upgrade a few days ago and now this thing gets reported LOL.


[Sony A7R Mark 3 | Sony A7S | Sony Zeiss 16-35m f/4.0 | Sony FE 85m f1.8 | Sony FE 20m f1.8 G | Samyang 18m f2.8 | Samyang 45m f1.8 | Zeiss Batis 40m f2 | Sony FE 28m f2 | Sony Zeiss 55m f1.8 | Sony FE 28-70m f/3.5-5.6 | Helios 44-2 | Helios 44-3 | Nikon 105m f/2.5 AIS | Contax Zeiss Planar 50m f1.7 | Contax Zeiss Planar 100m f2 | Voigtlander Nokton 40m f/1.4 | Canon 24-105m f/4.0L | Canon 85m f/1.8 | Sigma 30m f/1.4 | Canon 10-22m f/3.5-4.5 | Canon 100m f/2.8 Macro USM | Canon 580 EX Ver 1.0]

  
  LOG IN TO REPLY
zincozinco
THREAD ­ STARTER
-Followers of Fidget-
Avatar
4,420 posts
Likes: 1
Joined Oct 2007
Location: Andalucía
     
Sep 01, 2010 05:14 |  #21

no news on this I assume, i have mine on - no auto lock - cant be bothered with this crap to be honest. sick of Canon QC. So they release another FW just to fu.. something else up.... the circle of life....


Living the life, overexposing...
Web (external link), Blog (external link) Name: Mike, Maik, Micke or just zinco.

  
  LOG IN TO REPLY
xecode
Hatchling
1 post
Joined Sep 2010
     
Sep 20, 2010 12:07 |  #22

Ended up here after having same issues as OP, on USA 7D. Only seen it happen after I got the 100mm USM IS Macro F/2.8L lens a month ago. Started locking up with ON/OFF switch not doing anything just same as OP, and having to yank battery. Had not correlated it to auto lock, but will try. Did/Does not seem to happen with my 24-105 F/4L but maybe I got lucky. Does anyone know where you can get onld firmwares? I would like to load 1.1.0 as described by other posters to see if this fixes it.




  
  LOG IN TO REPLY
Flitske
Mostly Lurking
11 posts
Joined Aug 2010
Location: Belgium
     
Sep 21, 2010 12:51 as a reply to  @ xecode's post |  #23

Increasing the auto shut-off time definitely helps as a warkaround solution. I set the auto shut-of to 30 minutes and I did not had the problem since...
I can live with that woraround. Up to you to see if you can live with that "solution" ;)




  
  LOG IN TO REPLY
3rdeyevision
Hatchling
1 post
Joined Dec 2010
     
Dec 04, 2010 07:48 |  #24

Yes i can confirm that my new EOS 7D purchased 2 weeks ago, stock from Hong Kong is also locking up after it trys to go to sleep occasionally. I have set auto off to 30mins also but hope to see a solution posted eventually.




  
  LOG IN TO REPLY
ValC
Hatchling
1 post
Joined Dec 2010
Location: Switzerland
     
Dec 26, 2010 04:00 |  #25

Hi,
I'm having thé exact same issue, regardless of the lens. I have a Sandisk, too. 7d is new (15 days), firmware is 1.2.2, and when it happened the first time I was shooting in low tempatures (relatively) under a light snow. At first I thought it was weather-relative.
I just set up the auto power off setting to 15 min, just to see.
Keep you posted.




  
  LOG IN TO REPLY
zincozinco
THREAD ­ STARTER
-Followers of Fidget-
Avatar
4,420 posts
Likes: 1
Joined Oct 2007
Location: Andalucía
     
Dec 26, 2010 07:52 |  #26

I just turned auto power off, not a real solution but it worked, dont have it anymore so cant do further checking..


Living the life, overexposing...
Web (external link), Blog (external link) Name: Mike, Maik, Micke or just zinco.

  
  LOG IN TO REPLY
Fliger747
Member
120 posts
Joined Dec 2009
     
Dec 26, 2010 11:35 |  #27

Mine has done this twice in the time I have had the camera (one of the first ones). Pulling the battery seems to do the trick. Minor irritation, I presume some future firmware update will address this:

T




  
  LOG IN TO REPLY
sempaidavid
Senior Member
Avatar
890 posts
Joined Nov 2006
Location: Fresno CA
     
Dec 26, 2010 11:48 |  #28

Mine has done this about 5 times in the last year.


5D mkIII, 1D mkIV, Tokina 16-28 f/2.8, EF 24-70L, EF 70-200 f/2.8L II IS, EF 100-400L, EF 85 f/1.8, Sigma 50 f/1.4, EF 24-105
http://www.davidcostap​hotography.com (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
Neilyb
Cream of the Crop
Avatar
5,200 posts
Gallery: 23 photos
Likes: 546
Joined Sep 2005
Location: Munich
     
Dec 26, 2010 16:27 |  #29

Mine is giving error 30, locks up when shutter released, have to take battery out....all since Firmware 1.2.3 :(


http://natureimmortal.​blogspot.com (external link)

http://www.natureimmor​tal.com (external link)

  
  LOG IN TO REPLY
alexkropp
Hatchling
1 post
Joined Jan 2011
     
Jan 17, 2011 14:31 |  #30

I have the same problem zincozinco describes above. I've sent the camera in to Canon 3 times now (about to send it in a 4th time). The service centers don't seem to know how to fix the problem. Of course, I'm asking for a new camera at this point, but so far it isn't clear I'll get one.




  
  LOG IN TO REPLY
sponsored links
(this ad will go away when you log in as a registered member)

27,064 views & 0 likes for this thread
7D Freezes or locks up.
FORUMS Canon Cameras, Lenses & Accessories Canon EOS Digital Cameras 
AAA
x 1600
y 1600

Jump to forum...   •  Rules   •  Index   •  New posts   •  RTAT   •  'Best of'   •  Gallery   •  Gear   •  Reviews   •  Member list   •  Polls   •  Image rules   •  Search   •  Password reset

Not a member yet?
Register to forums
Registered members may log in to forums and access all the features: full search, image upload, follow forums, own gear list and ratings, likes, more forums, private messaging, thread follow, notifications, own gallery, all settings, view hosted photos, own reviews, see more and do more... and all is free. Don't be a stranger - register now and start posting!


COOKIES DISCLAIMER: This website uses cookies to improve your user experience. By using this site, you agree to our use of cookies and to our privacy policy.
Privacy policy and cookie usage info.


POWERED BY AMASS forum software 2.1forum software
version 2.1 /
code and design
by Pekka Saarinen ©
for photography-on-the.net

Latest registered member is VintagePhotography
831 guests, 287 members online
Simultaneous users record so far is 15144, that happened on Nov 22, 2018

Photography-on-the.net Digital Photography Forums is the website for photographers and all who love great photos, camera and post processing techniques, gear talk, discussion and sharing. Professionals, hobbyists, newbies and those who don't even own a camera -- all are welcome regardless of skill, favourite brand, gear, gender or age. Registering and usage is free.